Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma, učestvovao je, od 30.11. – 01.12.2023. na Naučno-praktičnoj konferenciji koju je organizovala  Centralizovana verska organizacija “Međunarodna islamska misija” u glavnom gradu Ruske Federacije – u Moskvi.

Tom prilikom Galijašević je obavio predavanja na nekoliko državnih fakulteta i univerziteta, među kojima su bili i: Univerziteti: MGIMO i “Žirinovski”, kao i fakulteti za Bezbednosne studije i za Lingvistiku.

Galijašević je dobio priliku da poseti i obiđe Moskovski kremlj (Московский Кремль) koji predstavlja najpoznatiji rusku tvrđavu; istorijsko, utvrđeno središte Moskve, koje se nalazi na malom brežuljku iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga.

Unutar zidova Kremlja postoje četiri palače Kremlja, zatim Katedralni trg s Crkvom Vasilija Blaženog, Aleksandrovski park i poznati obrambeni zid s tornjevima.

Istovremeno, Moskovski Kremlj služi i kao službena rezidencija predsednika Ruske Federacije.

Aktuelni politički trenutak u međunarodnim odnosima opterećen je složenim vojno političkim sukobima u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Preko destruktivnih i šovinističkih ideologija kojima je okupirao Ukrajinu, NATO pakt i celi politički zapad otvorio je procese destabilizacije i ugrožavanja bezbednosti Rusije na njenim granicama.

Gomilanje vojne sile, ratne tehnike, oklopno-mehanizovanih sredstava, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica kao i modernog – ubitačnog oružja, raketnih sistema i artiljerije koje je u početku masakriralo stanovnike Donbasa pretvorilo se u oružani sukob u kome je Ukrajinska nacistička falanga već kapitulirala ali SAD i Velika Britanija, Nato alijansa i Evropska Unija, još uvek nisu priznali poraz iako je on već vidljiv i neizbežan.

Još uvek, se gomilaju žrtve i razara životni prostor, na teškom “Ukrajinskom frontu” na kome se odmerava vojno-politička moć celog Zapada i Ruske Federacije a SAD i Velika Britanija, su pokrenuli novi rat, protiv palestinskog naroda u Gazi, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Pokretanje terorističkog nasilja koje izaziva opšte zgražavanje i osudu, 7. oktobra 2023. godine, složeni ratni sukob koji obiluje masakrom, genocidom i krvoprolićem organizovan je klasičnom i već više puta viđenom, upotrebom jednog dela terorističke organizacije Hamas, koja nije nikakva homogena i centralizovana vojna sila, nad kojom ne postoji efektivna  kontrola i subordinacija jedinstvenog sistema upravljanja.

Eskalacija sukoba koji traje već 75. godina, bila je potrebna Amerikancima i Britancima da pred unutrašnjom javnosti sakriju i učine manje važnim poraz kolektivnog zapada u Ukrajini. Bliski Istok a posebno Palestina i Izrael su geopolitička tačka puna istorijskog i verskog naboja koja generiše i frustracije i rađa radikalizam u islamskom svetu.

Krupne reči, koje su nakon terorističkog akta izgovorili Šef Hamasa Ismail Hanija i Komandant vojnog krila Brigade “Al Kasem” Muhamed Deif  nastavili su da se ponavljaju u radikalnim izjavama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (“Mi smo već u Gazi” – videće sada Amerika i Izrael…) a zatim i Šefa Libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha (“Mislili ste dobiti rat koji se vodi po etičkim, moralnim i verskim pravilima ali niste dobili takav rat. Mi smo već u ratu sa Izraelom…”).

Teške reči i preteće poruke samo su davali novu municiju Izraelu da nastavi sa uništavanjem pojasa Gaze i brutalnim pokoljem Palestinaca i to civilnog stanovništva, žena i dece.

Kukavičluk lidera velikih islamskih zemalja razbio je iluziju o mogućnostima zajedničkog delovanja i sposobnostima da se u vlastitom dvorištu zaštite civili upotebom sile – jer sile nema i ona nikada nije mogla obezbediti pravedno rešenje i doneti mir.

Nemoć muslimanskog vođstva i nasilje koje je svakim danom sve brutalnije i očiglednije, podrška ujedinjenog zapada protiv muslimana Palestine kakva je već viđena u Ukrajini protiv pravoslavnih hrišćana Rusije, ukazuju na sve veću potrebu za dijalogom i poštivanjem međunarodnog prava. To je očigledno, ključni razlog zbog čega je Međunarodna Islamska misija organizovala ovu Naučno-praktičnu konferenciju: “Duhovne i moralne vrednosti kao osnova za prevenciju destruktivne ideologije u kontekstu savremenih izazova”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here