EPA-EFE
Američki vojnici

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je “kraj ere većih vojnih operacija za preuređenje drugih država i da je posao šefa Bele kuće da brani osnovne nacionalne interese SAD”, ali su slično činili i drugi američki predsednici, piše britanski dnevnik “Gardijan”.

“Gardijan” podseća da Bajden nije prvi američki predsednik koji je iznosio slične tvrdnje jer je svaki od njegovih nedavnih prethodnika na toj funkciji na vlast dolazio kao “neintervencionista”, ali je pokušavao da se održi u fotelji pokretanjem rata.

Bivši predsednik SAD Bil Klinton tvrdio je da misija Amerike u inostranstvu nije da vodi rat, a inicijator je bombardovanja Iraka i Jugoslavije. U početku se sa ovom Klintonovom tvrdnjom saglasio i naredni američki predsednik Džordž Buš, ali njegova doktrina kasnije je bila “proširenje slobode u celom svetu sa krajnjim ciljem, ukidanja tiranije”.

Bivši predsednik Barak Obama najavljivao je promenu politike prema Aziji i da će iz Avganistana otići do 2011. godine, ali je ubrzo u tu zemlju poslao 110.000 vojnika.

Obamin naslednik na funkciji američkog predsednika Donald Tramp rekao je da je Avganistan potpuno “gubljenje vremena”, ali je odložio povlačenje na četiri godine, ostavljajući taj posao narednom šefu Bele kuće.

Britanski dnevnik navodi da se sada svet samo može nadati da će se SAD povući i “voditi brigu o sebi i imati trezveniji pristup prema ostalima kao što su to učinili nakon poraza u Vijetnamu 1975. godine”.

“Međutim, kako iza horizonta nestaju Irak i Avganistan, može se osetiti da se ukazuju Tajvan i Ukrajina. Da li je iz svega izvučena neka pouka”?, pita “Gardijan”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here