Britanske novine “Gardijan” proglasile su ovu seriju za najbolju u 21. veku. Da li znate o kojoj se seriji radi?

Gde su Momci s Medisona? Kako su napravili Sopranove? Da li se neko može seetiti Izgubljenog? I hoće li Dauntonska opatija uopće shvatiti? Saznajte ovde …

Za najbolju seriju 21.veka proglašeni su Sopranovi. Serija o američkoj mafijaškoj porodici italijanskog porekla sa nezaboravnim Džejmsom Gandolfinijem u glavnoj ulozi u vreme prikazivanja bila je veoma popularna, a i njene reprize imaju globalnu gledanost.

Teško je sada shvatiti, ali kada je Toni Soprano prvi put seo u fotelju, u ordinaciji svog psihijatra dr Melfija, televizijke serije nisu bile toliko gledane i uticajne. Slogan za seriju  Sopranosa bio je “To nije televizija, to je HBO” – što je ukazivalo na to da je televizijski program nešto što je loše. Sopranovi su to promenili.

Kada je puštena prva epizoda, mnogi su odbacili ovu seriju smatrajući je jednom od klasičnih drama sa temom mafijaša. Međutim Dejvid Čejs, uspeo je da se odvoji od klišea koji prate ovu tematiku. Sopranova porodica nije bila neka obučena posada koja je mafijala po uličicama Bruklina, već tragikomična groznica koja vlada nad nepreglednim predgrađem Nju Džersija. Bio je to svet nastanjen krhkim i sitnim ljudima, koji su se svađali oko. Njen glavni junak je oštar, besomučan don sa čestim napadima panike, a iza kojeg je stajala  grozna majka.

Sopranvi su ubrzali transformaciju televizije u medijum u kojem su dragoceni inteligencija, eksperimentisanje i dubina. Kritičari ga i dalje svrstavaju u sam vrh najboljih lista poput ove. Vrući razgovori i dalje se vode na mreži o simboličnoj upotrebi jaja, patki i zuba, i naravno tepiha. Za svakoga ko trenutno “pravi televiziju”, emisija predstavlja nešto čemu treba težiti, možda čak i boljem. To je naravno, lakše reći nego učiniti. Mnogo programa je je došlo i prošlo, ali nijedan nije uspeo da izvede uspešan pogodak.

Na drugom i trećem mestu su serije “Žica” i “Momci s Medisona”, dok se među deset najboljih serija našao relativno novi “Flibeg” u produkciji BBC.

Prema oceni “Gardijana”, u vrhu serija 21. veka su i “Breaking bad”, “U kancelariji”, “Igra prestola”, “Pip šou”, kao i “Atlanta”, “Na liniji službe”…

Lista je prepuna britanskih i američkih ostvarenja, dok “ostatak sveta” skoro i da nije reprezentovan na ovoj listi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here