Tanjug/AP

Međunarodna štampa i informativni portali usmerili su svoju pažnju na tok izraelske vojne operacije u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, i na rok koji je član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc dao premijeru Benjaminu Netanjahuu, kao i na sugestiju da bi Gaza mogla da bude teret za Džoa Bajdena tokom predstojećih izbora.

U članku u američkom listu “Njujork tajms”, kolumnista Nikolas Kristof kaže: “Uništavanje Rafe do temelja možda jeste u interesu Netanjahua, jer ga nastavak rata drži na njegovoj poziciji, ali to ne ide u korist Izraelu.”

Kristof ističe da nije moguće uništiti Islamski pokret otpora (Hamas), podsećajući da će Netanjahu, nakon što je uništio grad Gazu i Kan Junis pod izgovorom da se u njima nalaze vođe Hamasa, ovog puta promovisati priču da se vođe pokreta kriju u Rafi, a zatim je dodao: ”Čak i da je to istina, hiljade civila će biti ubijeno dok se bude tragalo za njima”.

“Netanjahu ne voli da donosi sudbonosne odluke”

S druge strane, izraelski list “Harec” navodi, pozivajući se na izvore u izraelskoj stranci Nacionalnog jedinstva, na čijem je čelu Ganc, da “Ganc želi da iskoristi rok koji je dao Netanjahuu kao izgovor da napusti Vladu”.

Drugi politički izvori procenjuju, navodi isti list, da se Ganc nada da će njegova pretnja, zajedno sa izjavom ministra odbrane Joava Galana, izvršiti pritisak na Netanjahua da razgovara o periodu nakon rata u Gazi. Međutim, prema predviđanjima ovih izvora, male su šanse da će Netanjahu odgovoriti na ultimatum koji mu je postavio Ganc.

U tom kontekstu, izraelski list “Džeruzalem post” smatra da je libanski Hezbolah još jedna stvar zbog koje Ganc želi da izvrši pritisak na Netanjahua.

List objašnjava da suočavanje s Hezbolahom nosi brojne rizike, napominjući da je rok do 1. septembra da se stanovnici vrate svojim domovima i da škole započnu s radom u severnom Izraelu rizičan potez otvoren za sve mogućnosti.

Izraelski list ističe da Netanjahu mrzi da donosi sudbonosne odluke, a “Gancova pretnja može ga naterati na akciju”, kako se navodi.

Pad Bajdenove popularnosti zbog spoljne politike

Članak u američkom magazinu “Nejšn” sugeriše da bi Gaza mogla da bude teret za Bajdena tokom predstojećih izbora.

Kolumnista Džošua Koen smatra da ekonomija i unutrašnji problemi ne igraju toliku ulogu u Bajdenovom padu popularnosti, ističući da je njegov najveći problem trenutno način na koji vodi spoljnu politiku.

Istakao je da je oko predsedničkog kandidata Bajdena 2020. zračila neka aura, a odnosila se na njegovu navodnu sposobnost da obnovi ulogu Amerike u svetu, na način na koji njegov prethodnik Donald Tramp nije bio u stanju da učini.

1 COMMENT

  1. И БАЈДЕНА ДА ХАПСЕ
    ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ
    ЈЕР НЕТАНЈАХУ ЋЕ БИТИ ХАПШЕН
    САУЧЕСНИК ЈЕ БАЈДЕН
    👍🏻

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here