Ostavka šefa kosovske tajne službe, Špend Makhunija, otvara vrata radikalim promenama u bezbednosnim strukturama, koje su do danas bile pod potpunom kontrolom aktuelnog kosovskog predsednika, Hašima Tačija, piše prištinska Gazeta ekspres.

Aljbin Kurti

List piše da je Makhuni odlučio da ne čeka da na vlast dođe Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, koji ga je do sada više puta optužio za nasilje nad aktivistima tog pokreta, krađu, pa čak, kako se navodi, i za navodne porodične veze sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

Podseća se da je Makhuni, kada je došao na mešto šefa KIA, Samoopredeljenje optužilo da se direktno povezao sa Tačijem u “ozbiljnom kršenju” pravila u slučaju deportacije šest turskih državljana.

“Čini se da je Makhuni odlučio da napusti funkciju i ne bude prisutan onog dana kada Aljbin Kurti bude izabran u parlamentu za premijera Kosova”, piše Expres.

List konstatuje da je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima na kosovskoj teritoriji izgleda veoma uzdrmala vrh bezbedosnih struktura, gde su na vodećim funkcijama ljudi iz Demokratske partije Kosova.

Ostaje da se vidi, dodaje list, šta će uraditi Aleksandar Ljumezi, glavni državni tužilac, koji je blizak Makhuniju i Tačiju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here