Gdanjsk: Navijači napali voz, povređeno 15 ljudi

wikimedia.org/Artur Andrzej
Napali voz kamenicama na stanici u Gdanjsku. Kada je krenuo, neko iz voza povukao je kočnicu. Tada je iz grmlja pored pruge iskočilo oko 100 huligana sa maskama na licu (Foto: Ilustracija)
 

Voz iz Elblonga za Gdinju huligani su prvo napali kamenicama na stanici u Gdanjsku a kada je krenuo, nakon 200 metara neko iz voza povukao je kočnicu i iz grmlja pored pruge iskočilo je oko 100 huligana odevenih u crno sa maskama na licu.

– Upali su u voz i počela je najobičnija, kratka, svega nekoliko minuta tuča. Prema dosadašnjim saznanjima i napadači i povređeni su huligani – kazao je portparol lokalne policije Maćej Stemplevski.

Policija još ne zna da li je kočnicu povukao neko od običnih putnika uplašen što na voz lete kamenice ili neko od huligana zbog tuče koje poljski huligani dogovaraju često, ali obično na izolovanim mestima na otvorenom a do sada nikada u vozu.

Povređeno je ukupno 15 osoba, od čega je 10 sa lakim povredama zbrinuto na mestu a petoro je hitna pomoć prevezla u bolnice sa ozbiljnijim povredama, uglavnom glave i lica.

U napadu je demoliran jedan vagon iz kompozicije u kome se u trenutku tuče nalazilo 40 putnika. Napad na voz organizovali su huligani fudbalskog kluba Lehija iz Gdanjska a napadnuti su huligani kluba Arka Gdinja iz Tčeva.

Huligani su sinoć divljali i na jugu Poljske, pošto su se umešali u bučne ali nenasilne demonstracije poljskih rudara u Zabžu protiv planova restrukturalizacije Kompanije venglove i mogućeg zatvaranja četiri rudnika uglja zbog gubitaka.

Među oko dve hiljade rudara i članova njihovih porodica i meštana Zabža koji su demonstrirali za svoja radna mesta ispred zgrade u koju je trebalo da dođe predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, umešala se grupa pijanih huligana koji su napali kamenicama, flašama i domaćom pirotehnikom kordon policajaca i pokušali da prodru u zgradu.

– Tokom napada povređena su petorica policajaca. Jednom su polomili nogu a četvorica su zadobila opekotine od rakete za vatromet koju su na njih bacili. Privedeno je devet osoba, među njima dvoje maloletnika. Treba naglasiti da su izgred izazvali pijani huligani koji su zloupotrebili protest rudara za napad na policiju – saopštila je policija Vojvodstva Šlezija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime