pixabay.com

Da li ćemo i ove godine biti “osuđeni” na Neum i trku sa skupim PCR testovima za letovanje u Hrvatskoj, ili će pak 2021, bar kad je brčkanje u moru u pitanju, imati malo više milosti? 

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) kaže da, po svemu sudeći, pandemija nas neće u ovoj godini toliko držati u neizvesnosti, bar kad govorimo o odlasku na more iz Srbije. Već početkom proleća očekuje se da će Evropska unija imati spreman protokol za letnju sezonu.

Takođe, da bi do leta kad krene sezona, sve bilo mnogo lakše, YUTA pregovara sa nadležnim institucijama kako bi se na vreme definisali eventualni uslovi za put u neku zemlju. Grčka je jedna od najželjenijih destinacija putnika iz Srbije, pa smo i sa njima u pregovorima.

– Njihov ministar turizma je nedavno govorio o novim pravilima za odlazak u Grčku i tim kovid pasošima uz koje će put svakako biti lakši i bezbedniji, ali kazao je i da to neće biti jedina opcija. Zato planiramo da napravimo sporazume sa zemljama koje su nam važne, da bi se unapred znalo kako tamo da se putuje. Ključ svega je da granice ne budu zatvorene, već da se putuje, kao i da se blagovremeno, do marta, aprila, zna pod kojim uslovima – navodi Seničić.

On otkriva da se, pre svega, pregovara sa Grčkom, ali i sa Turskom, gde se za sada može bez PCR-a, sa Egiptom, gde je sada potreban PCR, kao i sa Bugarskom i Crnom Gorom, gde sada nije potreban PCR, ali to se menjalo tokom prošle sezone, pa je sada cilj da se pravila utvrde. Uz to, plan je da se protokoli dogovore i sa Španijom i Italijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here