Gde je granica Crne Gore i Kosova?

0

Crna Gora nikome neće ustupiti ni pedalj svoje zemlje, saopštilo je crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). U saopštenju MUP-a se navodi da Crna Gora nije nikada imala teritorijalnih pretenzija prema bilo kojoj susednoj državi, ali da sigurno nikome neće ustupiti ni pedalj svoje zemlje. Navodi se da se u stvari radi o znakovima obaveštenja koji su postavljeni na drumskim, železničkim, vazdušnim i pomorskim graničnim prelazima Crne Gore, a ne o graničnim oznakama.

 

I ministarstvo spoljnih poslova saopštava da „ne postoje sporna pitanja sa Kosovom oko granice, niti je zvanična Priština kontaktirala crnogorsku Vladu tim povodom. O demarkaciji te granice, kaže Dragan Ðurović, pomoćnik ministra spoljnih poslova, još nije bilo zvaničnih kontakata sa Prištinom, pa ni razgovora o tome da je, navodno, 1.500 hektara zemlje u pogranicnoj oblasti sporno.

 

Pitanje demarkacije granice nije ni pokretano sa zvaničnih nivoa, izjavio je Ðurović. Granice su povučene u okviru bivše SFRJ i utvrđene na osnovu katastarskih podataka svih strana. „Nama se ni povodom ekscesa na granici sa Kosovom niko ovih dana nije zvanično obratio“, kaže Đurović.

 

Predsednik Skupštine opštine Rožaje Nusret Kalač kaže da u stvari ne postoji nikakav granični spor između Crne Gore i Kosova: "Čudno je da se neko buni zbog toga što smo na svojoj teritoriji postavili znakove obaveštenja.“

  

Rožaje

  

Meštani kosovskih sela u okolini Peći i Dečana tvrde da su njihova imanja upravo na mestu gde su postavljeni znakovi, a na koja im, kako ističu, crnogorska policija ne dozvoljava pristup. Sela su navodno pripala Crnoj Gori nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine, kojim su završeni NATO napadi na tadašnju Jugoslaviju. Zbog toga su od vlasti u Prištini zatražili da se ozbiljno tretira problem razgraničenja sa Crnom Gorom.

 

Predsednik SO Rožaje Nusret Kalač kaže da je "bivša administrativna granica između Crne Gore i Kosova, odnosno ranije Srbije, jasna i da će ostati i državna granica“: "Radi se o celoj teritoriji opštine Rožaje, na kome ćemo nastaviti da vršimo vlast u okviru zakonskih ingerencija.“

 

 Kalač dodaje da su protesti meštana sela Peći i Dečana "sračunati“ na to da se uoči lokalnih izbora na Kosovu stvori određena politička atmosfera“.

 

Predstavnici kosovskih nevladinih organizacija su više puta upozoravali da ima spornih teritorija, posebno u okolini Peći. Zvanična Priština je, nakon što je utvrdila granicu sa Makedonijom, najavila kako će uskoro početi demarkacija granica sa Crnom Gorom.

 

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo nikakve detalje oko razgraničenja sa Kosovom, a ministar Milan Roćen jedino je rekao da Crna Gora ne želi da politizuje pitanje granice sa Kosovom.

 

Azem Vlasi

Crnogorski pravni stručnjaci se nisu oglašavali po tom pitanju, dok iz Prištine uglavnom stižu pomirljivi tonovi. Hajredin Kući, zamenik kosovskog premijera kaže da prilikom demarkacije te granice neće biti problema.

 

Bivši visoki politički funkcioner Azem Vlasi ocenjuje da između Crne Gore i Kosova nema otvorenih i nerešenih pitanja koja bi mogla predstavljati smetnju uspostavljanju diplomatskih odnosa. Iako je priznala nezavisno Kosovo pre godinu dana, Podgorica i Priština još nisu uspostavile diplomatske odnose.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here