Gde je grob Aleksandra Velikog?

0

Arheološko nalazište Kom el Dika
 

Pronađena grobnica se nalazi u oblasti Kom el Dika, u srcu Aleksandrije, šezdesetak metara od džamije Nebi Danijel, gde se prema arapskim tradicionalnim verovanjima nalazi grob velikog vojskovođe.

Grobnica je navodno bila zapečaćena i sakrivana u 3. i 4. veku nove ere da bi se nakon promene religije u Rimskoj imperiji zaštitila od uništavanja.

Inskripcije u mauzoleju, većina na starogrčkom i ekipatskom jeziku, pominju da je on posvećen "kralju nad kraljevima, osvajaču sveta, Aleksandru III".

 

U njemu je bio pronađen slomljeni sarkofag od kristala, verovatno oštećen u nemirima u Aleksandriji 270. godine nove ere, i 37 kostiju za koje se veruje da pripadaju odraslom muškarcu. U toku je analiza određivanja starosti kostiju, kao i ispitivanja koja treba da pokažu da li su one pripadale makedonskom kralju.

Profesor Lilčić Adams kaže da je Aleksandar Veliki umro neposredno nakon šetnje čamcem po močvarnim predelima reke Eufrat.

 

Mauzolej koji je navodno otkriven u srcu Aleksandrije
 

– Njegov čamac se odvojio od ostalih i tri dana i tri noći lutao tesnim rukavcima reke. Istorijski izvori govore da je luksuzna kočija sa zlatnim sarkofagom u kome je bilo položeno mumificirano telo kralja, umesto u Ajgu stiglo u Memfis, a kasnije u Aleksandriju, gde je Ptolomej podigao baštu i izgradio dva mauzoleja. Kasnije je kraljica Kleopatra prenela telo u stakleni sarkofag, a zlatni pretopila i iskoristila u otporu protiv Rimljana – kaže profesor Lilčić Adams.

 

Verovanje ovog uglednog profesora da postoji verovatnoća da se grob Aleksandra Makedonskog zaista nalazi u Aleksandriji razočaralo je "velike" Makedonce koji su bili ubeđeni da je "njihov kralj" zakopan negde na teritoriji Makedonije.

 

Tu tezu godinama je podgrejavao i bivši direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Analize u laboratoriji

– Smatram da otkriće poljskih arheologa ima izvanrednu podlogu da bude realno. U vesti koja je obišla svet, nažalost, nema izjava stručnih lica, arheologa. Sada treba sačekati arheološko-laboratorijska ispitivanja otkrivenog sarkofaga i ostataka tela u njemu da bi se potvrdila ili negirala verodostojnost nalaza – kaže Viktor Lilčić Adams.

Pasko Kuzman koji se hvalio da je baš on na tragu mesta gde je sahranjen veliki vojskovođa.

 

Lažne nade među Makedoncima da antički vojskovođa počiva na teritoriji njihove zemlje pobudio je i hrvatski istražitelj Domagoj Nikolić. On je u decembru prošle godine izjavio da se grob Aleksandra Trećeg Makedonskog nalazi na lokalitetu Bila Zora kod makedonskog grada Sveti Nikola. Do tog zaključka je došao na bazi satelitskog snimka brdašca na kome se nalazi geoglif, drevni antički znak, za koji Nikolić veruje da označava kraljevsku grobnicu.

Očekivanja "velikih" Makedonaca sada su izgleda pala u vodu.
Grob Aleksandra Trećeg Makedonskog poslednji put se u izvorima pominje u 4. veku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here