Medalja časti za srpsko nasleđe

0

 

Ovo prizanje dodeljuje se američkim državljanima za izuzetna dostignuća u svojoj profesiji, za filantropski i humanitarni rad, kao i za očuvanje tradicije njihovog etničkog nasleđa, a u njenom slučaju, srpske tradicije, kulture, religije i običaja. Nagrada predstavlja oličje duha Amerike proslavljajući patriotizam, toleranciju, bratstvo i različitosti. Američki Senat i Kongres su zvanično priznali Ellis ajland medalju časti, a svake godine imena nagrađenih su deo Kongresnog izveštaja.
 

Dobitnici nagrada

Pored Marine Arsenijević, ovogodišnji dobitnici medalje časti su i poznata finansijska analitičarka sa FOX televizije Maria Bartiromo, kongresman Ed Rojs, modni dizajner Elie Tahari, Evander Holifild, petostruki svetski bokserski šampion, Najdžel Litgo, poznati britanski reditelj i producent Americkog idola i internacionalni dobitnik medalje časti koji je doprineo razvoju muzičkih talenata u Americi.

Našoj pijanistkinji medalja je dodeljena na specijalnoj ceremoniji praćenoj vojnim i državnim počastima na ostrvu Elis ajland. Nagrada je dobila ime po ostrvu Elis ajland, preko koga su prvi emigranti stigli na severnoamerički kontinent, tako da je to simbol početka novog života, punog nadanja, snova i očekivanja. Ove godine je bilo više od 7.000 nominacija, a medalju je dobilo stotinak kandidata.

– Ceremonija dodele Elis ajland medalje časti me je podsetila na taj čuveni američki san koji imigranti imaju pre nego što kroče na severnoamerički kontinent – da je ovde moguće ostvariti nedosanjane snove. Svi mi koji smo dobitnici medalje došli smo sa raznih strana sveta s različitim talentima i aspiracijama da ostvarimo taj nedosanjani san.

 

U društvu predsednika i nobelovaca

Prva medalja dodeljena je 1986. godine. Među dobitnicima je šest američkih predsednika – Ronald Regan, Džord Buš, Bil Klinton, Džimi Karter, Džerald Ford i Ričard Nikson, zatim dobitnik Nobelove nagrade Eli Vizel, general Kolin Pauel, Frenk Sinatra, Barbara Voters, Rene Fleming, Mia Farou i mnogi drugi.
– Kada sam dobila pismo od NECO-a (Nacionalne etničke organizacije) da sam uvrštena u ovogodišnje dobitnike medalje, prvo sam više puta čitala da proverim da li sam dobro razumela. Sve ono što sam činila i činim je uvek iz srca i iz želje da učinim nekog drugog srećnijim kroz moju muziku i dobročinstvo, tako da sam neizmerno zahvalna što je NECO prepoznao moj iskreni dugododišnji rad.

Dok su prozivali imena dobitnika medalje, setila sam se i svoje priče dolaska u ovu zemlju posle raspada Jugoslavije i bombardovanja Srbije, kad sam imala neverovanu želju da kroz moju muziku, koja je spoj srpske i balkanske muzičke baštine i novih žanrova, približim kulture istoka i zapada i da Amerika prihvati ovaj novi žanr kao deo svoje kulture. I eto, posle jedne decenije, ja stojim na istom mestu gde je stajalo šest američkih predsednika, dobitnika ove nagrade, i primam nagradu koja je priznanje za ostvarenje mojih snova! – rekla je Marina Arsenijević za "Vesti".

Ceremonija dodele medalje imala je zvanični program koji je vodio poznati američki komičar Tom Dresen. To je bila jedna od retkih prilika na kojoj je naša pijanistkinja bila na sceni, ali nije nastupala jer je program specijalno napravljen za dobitnike medalja. Posle cermonije bila je upriličena formalna večera u takozvanoj zgradi Grejt hol gde su prvi emigranti dobijali zvanična dokumenta naturalizacije. Na kraju događaja svi su se vratili brodom na Menhetn gde se specijalno za dobitnike medalja organizovan vatromet na Hadson reci.

Odovarajući na pitanje na koju je dobrotvornu akciju najponosnija, Marina Aresenijević kaže da je većinu prihoda koncerata u Čikagu, Torontu, Njujorku, Detroitu, Kolorado Springsu, Palm Biču odvajala za medicinsku pomoć deci u Srbiji preko Lajflajn fondacije princeze Katarine Karađorđević, Rašn čildren velfer sosajiti, fondacije Poželi želju za pomoć terminalno bolesnoj deci, kao i Rejnbou fondacije.

– Takođe sam svojim nastupima podržala sakupljanje para za obnovu saborne crkve Sveti Sava na Menhetnu. Teško je izdvojiti na koju sam najponosnija jer je svaka akcija za sebe bila posebna i donela mi je zadovoljtvo što sam muzikom uspela da pomognem onima kojima je pomoć neophodna – veli na kraju naša sagovornica.
 

Tesla kao inspiracija

Marina Arsenijević takođe je uključena u akciju obnavljanja imena i dela Nikole Tesle u Americi, a objašnjavajući na čemu konkretno radi, kaže:
– Nikola Tesla je ime na koji smo svi mi Srbi ne samo ponosni već nam je njegov lik i delo inspiracija za nova ostvarenja u oblasti nauke i umetnosti. Na specijlnoj manifestaciji ispred Tesline laboratorije Vordenklif na Long Ajelndu, na kojoj je predsednik Nikolić otkrio prošle godine spomenik Nikoli Tesli koji je dar srpske države Americi, izvela sam svoju novu kompoziciju Tesla’s Journedž (Teslino putovanje). Poznato je da je ta laboratorija sačuvana dobrom voljom ljudi iz celog sveta koji su svojim donacijama pomogli kupovinu zemlje od prethodnih vlasnika.

 

Ovo će postati Teslin naučni centar (Tesla science center) gde će se nove generacije upoznavati sa Teslinim izumima. Moje kompozicije su deo dokumentarnog filma o laboratoriji Vordenklif pod nazivom Kula do ljudi, kaže ona i naglašava da trenutno radi na orkestraciji Tesline rapsodije za klavir i simfonijski orkestar čija se premijera ocekuje u periodu koncertne sezone 2014-2015. Sarađuje na orkestraciji sa aranžerom koji je radio 20 godina sa jednim od najvećih američkih kompozitora i dirigenata, Marvin Hamlišom, dobitnikom Emi, Gremi, Oskar i Toni nagrade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here