General Živanović pod sumnjom Vukčevića

0

Dragan Živanović

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je znao a nije sprečio ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999.
Kako se navodi u saopštenju, general Živanović osumnjičen je da je kao komandant 125. motorizovane brigade od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin tako što nije preduzeo nikakve mere da spreči ubistva i povređivanje civila, uništavanje imovine i proterivanje Albanaca.
Njemu se na teret stavlja da nije sprečio ubistvo najmanje 118
albanskih civila, teškog telesno povređivanja 13 civila,
uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanja i uništavanja njihovih ličnih dokumenata.
Kako navodi Tužilaštvo, general Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom za ratne zločine u selu Ćuška, u opštini Peć, osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina.
Devetorici pripadnika istog odreda su pred Višim sudom u Beogradu za taj zločin izrečene zatvorske kazne.
Presudom za ratni zločin u selu Ćuška potvrđeni su navodi
Tužilaštva da su masovna ubistva vršena pred ženama i decom, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina.
General Dragan Živanović svedočio je u Hagu u januaru 2008. kao svedok odbrane Vladimira Lazarevića. Živanović je tada tvrdio da je njegova brigada isključivo branila državnu granicu sa Albanijom i najvažnije puteve unutar Kosova od OVK, koja je imala podršku avijacije NATO i albanske vojske.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here