Tanjug
Milena Marković

Dobitnica NIN-ove nagrade za 2021. godinu dodeljena je Mileni Marković za poetski roman “Deca”, u izdanju kuće LOM. Kako je istakao žiri u obrazloženju, “Deca” su poetički iskorak kakav se ni u takozvanim velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni. Ona je šesta žena sa ovom prestižnom nagradom, od ukupno 68 dobitnika.

Milenu pre svega poznajemo kao dramsku spisateljicu i pesnikinju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti na kome je sada vanredni profesor. Već prve drame “Paviljoni” i “Šine”, postavljene su na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Rođena je 9. aprila 1974. godine u Zemunu. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, gde je diplomirala dramaturgiju na FDU 1998. godine. Kroz stihove je opisala svoje detinjstvo, pa je istakla da je bila dobra beba. Seća se kreveca sa mrežom. Išla je sa bratom u duge šetnje pored reke, preko mosta, pa u grad. S 15 godina napisala je pesmu “Pas koji je pojo sunce”, čitala je po žurkama i pravila se važna. Uporedo sa dramama koje su izvođene i van Srbije, objavljivala je i zbirke pesama, “Istina ima teranje”, “Crna kašika”, “Ptičje oko na tarabi”… Objavila je šest zbirki poezija, autor je scenarija za 12 filmova i TV serija.

Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolju dramu sa prostora bivše Jugoslavije. U jednom intervjuu povodom drama koje su obeležile početak njene karijere, izjavila je: “Kada sam izašla sa prvim delima, bila sam označena kao urbani novi glas nove generacije iz blokova. Nije mi se nikako svidelo da me stave u kalup. Ja ne volim etikete i šablone”…

Obožava da piše poeme i romane u stihu, i kako kaže, htela je da se dokaže u toj, za nju čudesnoj formi. Nije jedina umetnica u svojoj porodici. Malo ko zna da je njen otac Jovan Marković tvorac čuvenog serijala “Žikina dinastija”. Rođeni brat joj je istoričar Predrag Marković, a njegovoj ćerki, mladoj glumici Mioni Marković, je tetka. Napisala je scenarija za “Sutra ujutro”, “Beli, beli svet”, “Rudarska opera”, “Otadžbina”, “Živ čovek”, filmove koje je režirao njen suprug Oleg Novković. Zajedno su radili i na seriji “Močvara”, čiji se nastavak uskoro očekuje, a jedan je i od scenarista serije “Nečista krv”.

Primetan je uticaj njenog lika i dela na mlađu generaciju stvaralaca.

“Imala sam sreće da pogodim duh vremena. Ima vrsnih stvaralaca koji su iza i ispred svoga vremena. Počinjala sam u duhu vremena, onda je posle bilo bitno da napredujem i to je čitava priča”.

Stalno uči, a učitelja je mnogo. Bajron, Kits, Šeli, onda Vijon, Rembo, Bodler, Lotreamon, Puškin, Tolstoj, Cvetajeva, Hlebnjikov, Dostojevski, Džojs, Džon Don, Rilke, Ben, Bukovski… Ponekad mašta kako živi na ostrvu ili na imanju. Kaže da profesurom i pisanjem pozorišnih komada izdržava sebe, pesnikinju. Uticali su na nju romantičari i simbolisti, kao i ruska avangarda, inspirišu je pisci kao što je ruski autor Zahar Prilepin ili francuski pisac Mišel Uelbek, a otkriva da je njen život donekle sličan onom pokojnog hevi metal rok muzičara Lemija iz grupe Motorhed. Majka je dvoje dece.