pixabay

Na manje od nedelju dana uoči održavanja referenduma o Glasu prvih nacija, gotovo sve agencije za istraživanje javnog mnenja slažu se u oceni da opcija „za“ ima veliki zaostatak i da plan Savezne vlade o uvođenju savetodavnog tela autohtonih naroda u Ustav Australije teško može da prođe.

Naročito dve najnovije ankete ukazuju na to da će većina Australijanaca glasati „protiv“. Prema istraživanju Njuzpola (Newspoll), podrška Glasu prvih nacija Parlamentu dodatno je opala u poslednjoj nedelji kampanje.

Tek svaki treći glasač sada podržava predloženu ustavnu promenu, a loša vest za vladu i one koji se zalažu za kampanju glasanja „za“, jeste da je skepticizam ozbiljno zahvatio i mladu populaciju.

Anketa naručena od strane dnevnog lista The Australian pokazuje da podrška glasanju „za“ sada iznosi 34 procenta – što je pad od dva procenta za poslednje dve nedelje. Glasanje „protiv“ je s druge strane poraslo za dva procenta – na 58 odsto.

Takav odnos snaga dozvoljava čak i da se svih osam odsto neodlučnih ispitanika opredeli da glasa „za“ i da opet opcija „protiv“ odnese pobedu. Stručnjaci za istraživanje javnog mnenja bliži su stavu da će se „neodlučni“ raspodeliti na ravne časti i da bi prema sadašnjem stanju konačan rezultat mogao da bude 63:37 u korist opcije „protiv“.

I jedan od vodećih eksperata u ovoj oblasti, nekadašnji laburistički strateški stručnjak Kos Samaras, izjavio je u nedelju uveče da ankete sugerišu da glasanje „za“ ne može da pobedi.

– Čak i kada uključite neodlučne birače rezultat koji bi mogla da postigne opcija „za“ će biti na granici blizu 40 odsto. Gotovo je. Završeno – poručio je Samaras.

Po prvi put je podrška Glasu prvih nacija i među mlađim biračima pala ispod 50 odsto, a broj onih od 18 do 34 godine koji kažu da ne nameravaju da glasaju porastao je za osam procentnih poena na 49 odsto. Ako se taj rezultat odrazi na dan glasanja, neće postojati nijedna demografska kategorija u kojoj će broj glasova „za“ biti veći od glasova „protiv“.
Čak su se i birači sa fakultetskim obrazovanjem, koji su do sada snažno podržavali Glas prvih nacija, takođe po prvi put u većem broju izjasnili da će glasati „protiv“, uz pad podrške glasu „za“ od čak devet procenata – na 45 odsto.

Drugi veliki problem za one koji vode kampanju „za“ je činjenica da se u Australiji referendum smatra uspešnim samo ako ima dvostruku većinu. Odnosno, potrebno je da više od 50 odsto izašlih birača na nacionalnom nivou glasa za ustavnu promenu, ali i da većina bude ostvarena u četiri od šest australijskih država (teritorije se zasebno ne ubrajaju u ovo referendumsko pravilo).

Kako pokazuje anketa agencije Resolve, urađena za medijsku korporaciju Nine Newspapers (Devetka), jedina država u kojoj bi glasanje „za“ moglo da uspe je – Tasmanija. Opcija „protiv“ ima osetnu većinu u Kvinslendu (64 odsto), Zapadnoj Australiji (61 odsto) i Južnoj Australiji (55 odsto).

Odnos snaga dve ponuđene opcije je daleko približniji u Novom Južnom Velsu, gde „protiv“ vodi sa 52 posto podrške, kao i u Viktoriji gde ima 54 odsto glasova.

Ova anketa pokazuje i da čak 60 odsto birača želi više informacija pre nego što daju svoj glas za ustavne promene, dok je samo 29 odsto spremno da podrži meru iz čistog principa i bez poznavanja činjenica kako će Glas prvih nacija funkcionisati i kakva će ovlašćenja imati.

Kampanja „za“ je ipak dobila bledunjavi tračak nade u istraživanju agencije Resolve, jer je podrška ovoj opciji porasla u poslednjih mesec dana sa 43 odsto na 44 odsto. Ali, i dalje znatno zaostaje za glasanjem „protiv“.

Anketari i stručnaci su rekli svoje, ali treba imati na umu da su u skorijoj prošlosti znali debelo da promaše i uoči izbora. Ostaje da sačekamo subotu uveče i preliminarne rezultate glasanja.

Rezultati će kasniti 14 dana

Referendum o Glasu prvih naroda Parlamentu održaće se ove subote, 14. oktobra i glasanje je obavezno za sve punoletne državljane Australije. Međutim, iako će prebrojavanje glasova početi već u subotu uveče, konačni rezultati neće se znati još naredne dve sedmice. Naime, više od 1,2 miliona ljudi zatražilo je da glasa putem pošte, pa će po slovu zakona prispeće njihovih glasova morati da se čeka 13 dana od zatvaranja glasačkih mesta.

“Prihvatićemo volju naroda”

Premijer Australije Entoni Albaneze je među dva miliona građana koji su iskoristili pravo prevremenog glasanja na referendumu. Albaneze je glasao sa sinom u Merikvilu u Sidneju i pozvao glasače da na svoje listiće upišu – za. Međutim, Albaneze je odbacio mogućnost da vlada sama donese zakona o Glasu prvih nacija, ukoliko referendum ne uspe.
– Ako Australijanci budu glasali protiv, ne verujem da bi bilo prikladno da kažemo: ’O, vi ste rekli svoje, ali mi ćemo svejedno doneti zakone“. Ono što ćemo uraditi je da poštujemo ishod referenduma – izjavio je premijer u emisiji Insajder.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here