Glavaš: Mene ne mogu da izruče

0

Da li je jači od dve države: Branimir Glavaš

 

Glavaš smatra da je njegova prvostepena presuda rezultat političkog pritiska i veruje da će njegov slučaj biti vraćen sudu na ponovno razmatranje.

 

Glavaš je već dva puta Vrhovnom sudu Hrvatske slao žalbe koje imaju desetine strana, a u poslednjoj je predložio niz novih dokaznih materijala.

 

"Sporazum se na mene ne odnosi, koncentršem se na žalbu", kazao je Glavaš hrvatskim medijima, dodajući da je prvostepena presuda neodrživa i da suđenje mora da se ponovi.

 

"Drugostepena presuda može biti osuđujuća, a time i pravosnažna, ali bi to značilo sumrak Hrvatske kao pravne države", poručio je Glavaš.

 

Osuđen zbog zločina nad Srbima

 

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2009. osudio Glavaša na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima 90-ih u Osijeku. Glavaš je osuđen kao naredbodavac i organizator zatvaranja, mučenja i likvidacija Srba u svom sedištu i na obali Drave, a pripadnici jedinice jer su provodili njegova naređenja.

Na obali Drave u jesen i zimu 1991. i početkom 1992. likvidirano je najmanje 10 srpskih civila, dok je ujesen u krugu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu kome je bio na čelu Glavaš, naredio hapšenje i mučenje petoro i likvidaciju dvojice civila.

Krunski svedok bio je jedan pripadnik jedinice pod Glavaševom komandom koji je po njegovom naređenju pucao u jednog od civila za koga je ustanovljeno da je umro od opekotina izazvanih pijenjem kiseline iz akumulatora.

 

Sporazum Hrvatske i BiH

 

Bivša ministarka pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt upućena je u problematiku izručivanja osuđenika među državama u regiji.

 

Ona je istakla da je takav sporazum dugo pripreman, još od 2005. godine i dodala da je to trebalo da bude trilateralni sporazum između Hrvatske, BiH i Srbije.

 

Ona je navela da je pritisak EU očigledno jak tako da se išlo na potpisivanje bilateralnog sporazuma Hrvatske i BiH.

 

S obzirom da se on odnosi samo na pravosnažne presude, Škare-Ožbolt kaže da je to "najniža zajednička dodirna tačka" tog sporazuma.

 

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je predviđeno da pravosnažne osuđene osobe više neće moći da izbegavaju služenje zatvorske kazne zloupotrebljavajući institut dvojnog državljanstva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here