Z. Mirković
Primer mladima: Članovi najstarijeg ansambla "Mokranjac"

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča sumira rezultate 2021. godine, koja je kao i prethodna bila u znaku korona virusa.

“Brojna ograničenja, lokdauni, vakcine, testovi, sve je to uticalo i na rad našeg društva, a i pored svega toga uspeli smo da zadržimo većinu dece i radimo uz poštovanje propisanih mera. Skoro sve planirane manifestacije smo uspeli, iako u daleko manjem obliku, da realizujemo u našim prostorijama sa svojim brojnim članstvom”, ističe uprava, na čelu sa Sašom Kostićem.

Izvođački ansambl je ove godine imao najviše proba, veoma marljivo radio pod rukovodećom palicom Milorada Runja.

Druženja i van proba: Okupljanje veterana za kraj godine

– Imali smo par zapaženih nastupa u periodu kada nije bilo lokdauna i kada se za to prilika ukazala.

Zadovoljan sam radom i zalaganjem igrača na probama, ali deci ipak nedostaju nastupi, smotre, druženja sa vršnjacima iz Srbije i Evrope, i iskreno se nadam boljoj 2022. godini – navodi Runjo. On ističe da je veoma teško održati ansamble na okupu u ovakvim uslovima i dodaje da je zabrinut za mnoge manje klubove koji će teško opstati ako se nastavi ovakvo stanje.

Saša Božinović, potpredsednik, ističe da je “Mokranjac” igrao značajnu ulogu u organizovanju rada Austrijskog saveza srpskog folklora.

– Ponosni smo što su skoro svi folklorni ansambli u Austriji pristupili novom savezu – kaže Božinović i podseća da su održali seminar za umetničke rukovodioce koji je okupio više od 60 polaznika iz Evrope i Amerike.

On smatra da je možda jedan od najsvetlijih momenata ove godine u “Mokranjcu” osnivanje veteranske, tojest rekreativne grupe pod vođstvom Milorada Runja.

– Grupa je za kratko vreme okupila 30 uglavnom bivših folkloraša, a ima i nekoliko onih koji su prve korake u opancima napravili “pod stare dane”. Mogu slobodno da kažem da su veterani dali dodatni motiv svim grupama da se još više okupe i marljivije rade. Veterani su imali sreće da su imali nastup na godišnjem koncertu Jedinstva iz Beča. Grupa je pokazala ljubav prema igri i “Mokranjcu” i za kraj godine je organizovala i proslavu – navodi Božinović.

Veteranke su na toj proslavi pokazale još jedno svoje umeće – pripremile su brojne kulinarske čarolije.

Uprava SKC “Stevan Mokranjac” poželela je svim svojim članovima, brojnim simpatizerima, celokupnom folklornom svetu, srećne predstojeće praznike, da sledeću godinu obeleži kraj pandemije i da se vratimo svi u normalno stanje.

U pionirskoj grupi i više članova nego pre

Spremni za prvi ansambl

Pionirska grupa i srednji ansambl su pod vođstvom Milorada Runja i Vladimira Mijucića radili punim kapacitetom i u ovim grupama je čak bilo i više dece nego pre.

Uvežbano je više koreografija i svi čekaju neko normalno stanje da ponovo pokažu svoje znanje i umeće na bini. Pripremni ansambl pod vođstvom Igora Perića je marljivo radio i sa pravom se može reći da je većina članova već spremna za prvi ansambl.

Školica folklora pod vođstvom Aleksandra Novakovića bila je veoma aktivna i u toj grupi se možda i najviše osetila trenutna situacija i strah roditelja, ali, po rečima Novakovića, i 80 odsto dece u odnosu na normalno stanje je jedan pozitivan bilans.

Marljivo rade: Pripremni ansambl

Izmirene sve obaveze

– Ponosni smo i zahvalni deci i roditeljima koji su i pored svih teškoća na vreme platili članarine i druge obaveze tako da je sa te strane i uz pomoć korona-fondova grada Beča uprava uspela na vreme da izmiri sve dažbine koje su morale da se plaćaju za vreme lokdauna – ističe Božinović.

Zahvalni Srbiji

– Posebno smo zahvalni i Srbiji koja je izdvojila značajnu sumu za projekat “Dani srpske kulture u Beču”. Ponosni smo na činjenicu da smo u ovoj godini prvi put u našim prostorijama bili domaćin Nikoli Selakoviću, ministru spoljnih poslova Srbije, koji je sastanak sa predstavnicima više značajnih društava iz Beča održao u našem udruženju – ističe Božinović.