Godišnjica cunamija u Indoneziji

0

Epicentar potresa jačine 6,7 stepeni, koji se desio nešto pre devet sati po Griniču, bio je na dubini od 56 kilometara, javio je Rojters. Indonežanske vlasti objavile su da nema upozorenja na cunami i da zasada nema podataka o eventualnim žrtvama, ili šteti.

 

Pet godina nakon smrtonosnog cunamija koji pogodio zonu Indijskog okeana život se tom delu sveta uglavnom normalizovao, što potvrđuje i ovogodišnje veliko interesovanje stranih turista za odmor na sunčanim plažama Maldiva, Tajlanda, Sri Lanke, Sejšela…

 

Odata pošta žrtvama cunamija

 

U Indoneziji, koja je najviše stradala od džinovskih talasa sa 166.000 mrtvih, preživeli su se okupili odajući poštu onima stradalima.

 

Komemorativna svečanost održana je i u gradu Banda Aceh, čija je okolina pretrpela najveći udar i u kojoj je preživelo svega 350 ljudi.

 

"Nijedan član moje porodice nije preživeo cunami. Moja deca, unuci, braća, sestre, svi su poginuli, a mene ostavili ovde samu", rekla je Frans presu 72-godišnja Siti Amina.

 

Stojeći ispred jedne od zajedničkih grobnica oko koje su se okupili preživeli i porodice stradalih, Siti Amina je rekla da članovi njene porodice nikada nisu pronadjeni i da ih je "možda odnelo more, pošto su živeli na obali".

 

U Tajlandu, više hiljada monaha izgovaralo je molitve za više od 5.000 žrtava katastrofe. Među poginulima je bilo i puno stranih turista. Mnogi preživeli su se okupili u malom ribarskom mestu Ban Nam Kem u kome je stradalo pola od 5.000 stanovnika.

 

Odmah posle decembarske katastrofe 2004. godine, UN su pokrenule akciju izgradnje sistema upozoravanja na cunami u regionu Indijskog okeana, gde je ta pojava najčešća.

Ostao je, međutim, strah od reprize prirodne katastrofe, koja je 26. decembra 2004. godine odnela 226.000 ljudskih života i pričinila materijalnu štetu od više desetina milijardi dolara.

 

Rušilačke talase, visoke i više od 15 metara, izazvao je zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, sa epicentrom na dnu okeana, kod indonežanskog ostrva Sumatre, za koje su naučnici, nakon dodatnih istraživanje, utvrdili da je u području tektonske nestabilnosti, zbog čega je moguće očekivati i nove cunamije, nepredvidljive rezornosti.

 

Snaga udara od pre pet godina bila je 1.500 puta veće od udara atomske bombe bačene na japanski grad Hirošimu, krajem Drugog svetskog rata.

 

I Mediteran moguća žrtva cunamija

 

U najnovijim studijama o prirodnim katastrofama, nalaze se i saznanja da bi žrtve cunamija mogla biti i druga područja u svetu, među kojima je i gusto naseljna oblast Mediterana.

 

Iako je svet, osim velikog interesovanja za razmere tragedije u Aziji, odmah obećao i veliku pomoć, u pogođenim regionima i danas se mogu čuti prigovori da mnoga obećanja nisu ispunjena, zbog čega još ima razrušenih kuća i objekata, koji čekaju na potpunu obnovu.

 

Veliki broj naselja je potpuno uništen, zbog čega se odustalo od njihove obnove, desetine hiljada ljudi iz zone katastrofe su raseljene, uglavnom u predele dalje od morske obale.

 

Brzo obaveštavanje zaštita od cunamija

 

Cilj je da se Pacifistički centar za cunami na Havajima, koji informacije o zemljotresima dobija iz SAD, i japanska Meteorološka agencija, direktno povežu sa što više lokalnih centara za obaveštavanje u zemljama pogođenim džinovskim talasom pre pet godina, kako bi informacije o opasnosti mogle najbrže moguće da dođu do lokalnog stanovništva.

 

Brzo obaveštavanje i upozoravanje je osnovna svrha ovog poduhvata, jer cunami, koji je "zbir" više talasa dostiže brzinu i do 1.000 kilometara na sat, što je ravno brzini modernih aviona.

 

Direktor Centra na Havajima izjavio je da su oni, na osnovu podataka o zemljotresu, znali da će doći do razornog cunamija, ali o tome nisu mogli da obaveste zemlje u regionu koje su, kasnije, pretrpele najveću štetu, jer – nije bilo uspostavljene komunikacije.

 

Obavestili su Australiju i neke druge regionalne centre, ali ne i zemlje koje su postali najveći stradalnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here