Printskrin

Pre 23 godine, 5. oktobra 2000. u Beogradu su se dogodila masovna okupljanja pristalica tadašnje Demokratske opozicije Srbije što je dovelo do povlačenje sa vlasti dotadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i krupnih političkih promena.

Protest u centru Beograda, ispred zgrade Savezne skupštine, organizovan je pošto je Savezna izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000.

Masovnim demonstracija je prethodio generalni štrajk na koji su pozvali prvaci tadašnjeg DOS-a.

Savezna izborna komisija je saopštila da je kandidat DOS osvojio 49 odsto glasova i najavila novi krug glasanja.

Predstavnici DOS-a tvrdili su da je Koštunica osvojio 52,54 odsto glasova, i odbijali su održavanja drugog kruga izbora.

Procene o broju učesnika protesta u centru Beograda razlikuju se, ali reč je o najmasovnijim okupljanjima ikada protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Masovnost je bila neposredno izazvana širokim uverenjem da se dogodila izborna manipulacija, kao i masovnim nezadovoljstvom nagomilanim tokom devedesetih.

U Beograd su se tada slile desetine hiljada građana iz unutrašnjosti, uglavnom u organizaciji DOS. Kolone autobusa i drugih vozila kretale su se iz raznih krajeva Srbije put Beograda.

Policijske snage su izvesno vreme pokušavale da zaustave kolone na lokalnim i regionalnim pravcima kao i na prilazima Beogradu. Utisak je dobrim delom bio da policija deluje bezvoljno, rutinski.

Pojedini demonstranti upali su u zdanje Savezne skupštine koju su obezbeđivale malobrojne policijske snage. Zauzeta je, takođe, policijska stanica u Ulici majke Jevrosime. Dogodio se upad u obližnju zgradu RTS u Takovskoj. Kao u Skupštini i u RTS-u demoliran je deo prostora i izazvan požar.

Slobodan Milošević je sutradan priznao izborni poraz. Posle susreta sa Vojislavom Koštunicom, predsedničkim kandidatom DOS, 6. oktobra oko 22.00 časa preko jedne beogradske privatne televizije obratio se javnosti i objavio povlačenje.

Milošević je tada čestitao pobedu protivniku, a za sebe je najavio da će se nadalje posvetiti porodici.

Milošević je 1. aprila naredne godine uhapšen, da bi u junu bio izručen Haškom tribunalu, gde je umro tokom suđenja, marta 2006. godine.

Vojislav Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine.

Prema zvaničnim podacima, Koštunica je na izborima septembra 2000. godine, dobio 2.470.304, odnosno 50,24 odsto glasova, a Milošević 1.826.799, ili 37,15 odsto glasova.

Petooktobarski protest je imao i žrtve – aktivistkinja Demokratske stranke Srbije (DSS) Jasmina Jovanović poginula je kada je pala pod bager, a učesnik protesta Momčilo Stakić preminuo je od srčanog udara. Više desetina lica je povređeno, građana demonstranata i pripadnika policije.

Prvaci široke koalicije stranaka koje su sačinjavale tadašnji DOS, 23 godine kasnije nalaze se na različitim pa i oprečnim stranama, kad je političko opredeljenje u pitanju.

Ključne ličnosti tih događaja nisu više prisutne. Zoran Đinđić i Slobodan Milošević nisu među živima. Vojislav Koštunica se povukao iz aktivne politike.

3 COMMENTS

  1. Нажалост, 6. Октобар није свануо још.
    Само да похапсимо све ове издајнике и да нам сване.Даће Бог ускоро.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here