Tanjug
Maja Gojković

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se danas u kineskom gradu Sjamenu, pred otvaranje 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT,) sa partijskim sekretarom provincije Fuđijen Džouom Zujiom.

Gojkovićeva je zahvalila na toploj dobrodošlici i pozivu da Srbija bude drugi put za redom počasni gost CIFIT, kao i na posebnoj časti da će se kao šef delegacije Srbije obrati na svečanoj ceromiji otvaranja.

Gojkovićeva je zahvalila Kini zbog kontinuirane i čvrste podrške Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koja je za nas od neprocenjivog značaja. Potpresednica vlade je istakla i da Srbija pruža principijelnu podršku politici Kine.

Ona je ukazala i da se Srbija sa zadovoljstvom odaziva na inacijative Kine koje za cilj imaju razvoj multilatreralne saradnje. Prema njenim rečima, Paviljon Srbije na ovogodišnjem sajmu CIFIT biće dobra prilika za predstavljanje naših razvojnih projekata, među kojima je posebno značajan projekt Ekspo 2027. Beograd.

Gojkovićeva očekuje da će investicioni forumi koji će biti održan na sajmu dati veoma zapažene rezultate Unapređenju odnosa dve zemlje, kako je navela, posebno će doprineti predstojeće učešće predsednika Aleksandra Vučića na Trećem forumu Pojas i put, na desetogodišnjicu ove velike inicijative, koji će se održati 17. i 18. oktobra u Pekingu kada će biti potpisani brojni sporazumi.

Gojkovićeva je istakla i da je Srbija zainteresovana za nove investicije Kine u Srbiji. Pozdravila je i jačanje saradnje dve zemlje u domenu ekonomije, ukazujući i na značaj saradnje na polju nauke i tehnologije, kao i na saradnju posebno u oblasti sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Prema njenim rečima, značajan doprinos u domenu jačanja kulturnih veza daju kulturni centri.

Zvaničnik provincije Fuđijen Džou Zuji zahvalio je na učešću Srbije na ovom međunarodnom sajmu i naglasio da je to značajno za unapređenje odnosa dve države. On je rekao da Kinu i Srbiju veže prijateljstvo, kao i da bliski odnosi državnog vrha i posebno dva predsednika trasiraju dalje puteve razvoja buduće saradnje.

Potvrdio je kontinuirano podršku teritorijalnom integritetu i suverenitet Srbije i izrazio snažan intertes za produbljenje saradnje u domenu privrede, visoke tehnologije, kulture i jačanje veza dva naroda.

Zuji je čestitao Srbiji i na velikom uspehu i predstojećem održavanju specijalizovane izložbe EXPO 2027. Na današnjem sastanku u Sijamenu je naglašeno i da su bilateralni odnosi Srbije i Kine najbolji u našoj istoriji i “svevremeni odnosi čeličnog prijateljstva”, kako su istakla i dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Si Đinping.

U kineskom gradu Sjamenu, u pokrajini Fuđijen, sutra počinje najveći sajam investicija na svetu, na kome će se predstaviti i Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here