Printscreen/Youtube
Aleksij Gončarenko

Poslanik Skupštine Ukrajine Aleksij Gončarenko rekao je da je uveren da će Kijev jednog dana priznati nezavisnost Kosova, dodajući da Priština može da računa na njegovu podršku za članstvo u Savetu Evrope.

Gončarenko je u intervjuu za Kljan Kosova istakao da će u skupštini Kosova 27. oktobra govoriti o odnosima Kijeva i Prištine i podršci koju Ukrajina pruža Kosovu na putu ka međunarodnim organizacijama.

On je naglasio da je stav Ukrajine da ne prizna nezavisnost Kosova, i dodao da se nada da će rezolucija koju je podneo ukrajinskoj skupštini o priznanju Kosova biti ispitana u Odboru za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta.

27. oktobra obratićete se Skupštini Kosova. Kakav je sadržaj vašeg govora?

– Jasno je da će to biti odnosi Kosova i Ukrajine, šta znači rat u Ukrajini za ceo slobodni svet, veze između naših zemalja, šta radimo da Ukrajina prizna Kosovo kao nezavisnu državu i pomogne Kosovo da postane članica Saveta Evrope.

Pre nekog vremena podneli ste Skupštini Ukrajine rezoluciju kojom tražite priznanje nezavisnosti Kosova od vaše zemlje? Da li će se uskoro uzeti u razmatranje?

– Za sada nema ništa i očekuje se da će to biti ispitano u Odboru za spoljne poslove parlamenta Ukrajine. Siguran sam da će do priznanja doći jednog dana, ali ne mogu da kažem kada. Daću sve od sebe da ovo bude usvojeno što pre. Siguran sam da mnoge moje kolege podržavaju tu ideju, ali to ne znači da smo većina.

Verujete li da je protivljenje koje je Ukrajina napravila povodom nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008. bila greška?

– Mislim da se mnogo toga dešava u ovom trenutku. Ne mogu da kažem da je to bila greška zbog situacije u Ukrajini i da je 2008. svet bio u potpuno drugačijoj situaciji od 2022. godine. Sada mislim da je vreme da priznamo Kosovo i mislim da Ukrajina treba da sarađuje sa Kosovom.

Pre nedelju dana u Savetu Evrope dali ste podršku Kosovu. Čak ste rekli na albanskom “Kosovo je Evropa”. Da li Kosovo može da računa na vašu dalju podršku u ovom savetu?

– Mogu da vam kažem da Kosovo može da računa na mene i moje kolege. Stav Ukrajine je sada da ne prizna Kosovo. Ako je reč o komitetu ministara, ne mislim da će Ukrajina biti aktivan navijač, ali ću učiniti sve da Ukrajina ne bude aktivan protivnik. Ovo je najbolje što možemo da uradimo. Učiniću sve da podržim parlamentarnu skupštinu.

10 COMMENTS

  1. Koliko te plaćaju strane službe da daješ izjave kojima se narušava prijateljski odnos Ukrajne i Srbije???

  2. Неће, не секирај се. Прилично сам уверен да за краће време неће постојати држава под таквим именом која би некога могла да призна.

  3. Blago tebi kada si spao na to da ces priynati KiM to ce ti spasiti galavu id nacista .To ti je naredjeno iy Vasingtona i Londona.Boljeda se brines gfde da nadjes mestoposle dolaska Rusa u Kijev i Lavov.

  4. gori straznjica od rusa a ovaj zeli jos i podpaliti balkan…negde sam malopre citao da bi on hteo i vojno pomoci pristini..pucanje u obe noge sa sacmarom!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here