Youtube/Google Maps

Google Maps je ove nedelje uveo promenu prema kojoj su benzinske pumpe degradirane na listi interesantnih kategorija za vlasnike električnih vozila koji koriste sistem Android Auto.

Kompanija Gugl je potvrdila da je bilo promena i objasnila ovaj potez.

– Da bismo pomogli ljudima da dobiju najrelevantnije informacije, prošle godine smo omogućili vozačima električnih vozila da vide prečice do stanica za punjenje baterija, umesto benzinskih stanica na Gugle mapama kada koriste Android Auto sistem – rekla je portparolka Gugla, Pearl Xu za Verge, prenosi klix.ba.

Xu je istakla listu svih mogućnosti Gugl mapa u vezi sa električnim vozilima.

Dostupnost punjača u realnom vremenu – potrebno je u pretraživač Gugl mapa uneti “ev charging stations”, nakon čega će se u realnom vremenu prikazati informacije o dostupnosti punjača na obližnjim stanicama, kako bi vozač izbegao čekanje.

“Filteri” za brzinu punjenja – pomoći će vozačima da lako pronađu stanice sa veoma brzim punjačima, odnosno snage 150 kW ili više. U slučaju mnogih električnih automobila, ovi punjači će omogućiti vozačima da dopune svoje baterije i nastave putovanje za manje od 40 minuta. Takođe, mogu se koristiti brzi punjači snage 50 kW ili više.

“Filteri” tipa utikača – takođe se mogu izabrati tako da vozač može da vidi samo stanice sa utikačima koji su kompatibilni sa njegovim automobilom.

Dodavanje stanica za punjenje tokom putovanja – korisno jer duža putovanja zahtevaju zaustavljanja zbog punjenja. Gugl mape će predložiti najbolje lokacija za zaustavljanje uzimajući u obzir faktore poput trenutnog saobraćaja, nivoa napunjenosti baterije i očekivane potrošnje energije.

Stanice za punjenje u rezultatima pretrage – biće prikazani i rezultati koji pokazuju supermarkete opremljene punjačima. Ukoliko je vozač otišao da kupi namirnice, moći će da izabere prodavnicu koja ima punjač kako bi mogao da puni električni automobil dok ode u kupovinu.

Iako vozači električnih automobila od prošle godine imaju opciju da “sakriju” displeje benzinskih pumpi u korist stanica za punjenje, Gugl sada čini stvari očiglednijim. Danas je mnogo više električnih vozila na putu, uključujući ona sa Gugle softverom kao što su Polestar 2, Volvo XC40 Recharge, Cadillac Lyriq, a stiže i Acura ZDX.

Međutim, većina električnih vozila ne koristi integrisani Gugle softver, a iako proizvođači nude podršku za Android Auto i Apple CarPlay, mnogi vozači se oslanjaju na sistem projektovanja sadržaja sa telefona na ekran automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here