EPA/Maxim Shipenkov
Mihail Gorbačov

Prvi predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je da je perestrojka bila neophodan i ispravan korak, kao i da su dva udarca bila kobna po i nju i državu sa viševekovnom istorijom.

Prema rečima Gorbačova, jedan od njih bio je pokušaj državnog udara u avgustu 1991. godine koji su organizovale reakcionarne snage, uključujući iz okruženja samog predsednika.

– Pokušaj državnog prevrata oslabio je položaj predsednika SSSR-a – rekao je Gorbačov, dodajući da je to sprečilo i proces formiranja novih savezničkih odnosa između suverenih država i podstaklo dezingegraciju.

Drugi je bila decembarska zavera lidera Rusije, Ukrajine i Belorusije, prenosi globalaffairs.ru.

Gorbačov se nije složio sa mišljenjem mnogih svojih oponenata koji smatraju da je raspad Sovjetskog Saveza bio „krajnji rezultat“ perestrojke. Kako kaže, neke pristalice tog stava nisu razumele „suštinu tog doba“.

On je kao stvarne rezultate koji su postignuti perestojkom nazvao sporazume o nuklearnom razoružanju bez presedana, kao i nastanak višepartijskog sistema, pojavu alternativnih izbora, kao i sticanje brojnih prava i sloboda.

U isto vreme, bivši šef SSSR-a nije negirao da je rukovodstvo zemlje grešilo. On smatra da je trebalo ranije pristupiti reformi stranke i decentralizaciji Sovjetskog Saveza, kao i da je trebalo smelije reformisati ekonomiju.

1 COMMENT

  1. “drzavni udar 1991” je insceniran, nije bilo drzavnog udara, ovaj je to izmislio da bi rasturio zemlju

  2. Gorbacav ima veliki problem u rusiju je posnat kao vele-izdajnik samo putin je rekao i mene boli sta se desilo ali un morao da se postuje iako mi se njegova odluka niko se svidjala

    Sada gorbacov hoce da se pere ruke u cistu vodu
    Gorbacov je puna puta kritikao putina ali od kad putin 2016 u siriju upao uspeo da popedi zapad umuknao

    Do 2016 je bila rusija za zapad i za svet regionalna sila kako obama rekao rusija nemoze kao amerika da vodi rat druge drzave i nikad na duze vreme a kamoli da poedi u siriju kako se amerika tu zajbala reako trump da zaziva MEDVEDA STO SPAVA
    Sada NIJE RUSIJA REGIONALNA SILA NEGO SVETSKA NEMA MIRA U SIRIJU BEZ RUSIJE NEMA MIRA BEZ RUSIJE U UKRAINI NEMA MIRA BEZ RUSIJE U LIBIJU NEMA A RUS JE REKAO AKO NAPADNE IRAN MI CE DA BRANIMO IRAN I ZA DOBRU VOLJU DALI S 300 B2 IRANU ko poseduje s 300 sad nikad nime napao drzave sa s 300 B2 kao sto je istina kada obama otkazao rat i potpisao atomski ugovor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here