Unsplash
Ilustracija

Mnogima je ovaj kolač omiljena poslastica, a ukoliko ste među onima koji ga obožavaju isprobajte i njegovu čokoladnu verziju.

Na ovaj kolač nećete potrošiti puno vremena, jer njegova priprema traje svega 15-ak minuta. Idealan je u prazničnim danima koji su pred nama, jer ga možete pripremiti i kad ste u žurbi, a ukućani i gosti će vam sigurno tražiti još.

Pročitajte šta vam je potrebno i bacite se na pripremu ove ukusne poslastice.

Potrebni sastojci:

za podlogu:

– 150 grama prhkog keksa po izboru

– 100 grama maslaca

za fil:

– 300 grama čokolade za kuvanje ili tamne čokolade

– 500 grama mascarpone sira

– 250 ml pavlake za šlag

Pripremanje:

1. Usitnite kekse i pomešajte s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu ili orase, ili ih položiti u kesicu pa istući valjkom za testo dok ne dobijete slatki prah. U okrugli kalup s prestenom za torte ubacite smesu keksa i maslaca te je dobro utisnite na dno kalupa i zatim stavite u zamrzivač dok ne pripremite fil.

2. Čokoladu izlomite na kockice i rastopite. Zatim je pustite da se malo ohladi. Mikserom u jednoj posudi čvrsto umutite pavlaku za šlag. U drugoj zatim izmiksujte mascarpone sa šećerom i dodajte mlaku istopljenu čokoladu. Malo po malo u tu smesu dodajte šlag i lagano mešajte dok sve ne sjedinite.

3. Izvadite iz zamrzivača kalup, prelijte fil na podlogu od keksa i maslaca te stavite u klasični deo frižidera na nekoliko sati da se stvrdne.

Saveti:

– ako nemate okrugli kalup s prstenom, čizkejk na isti način možete napraviti u standardnom okruglom kalupu. Tortu tada nećete moći da izvadite, ali kriške i dalje možete seći na klasičan način.

– ako slučajno nemate čokoladu, možete je zameniti s dve velike kašike kakaa. Ubacite ga u smesu mascarponea i šećera te dalje sve radite po receptu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here