commons.wikimedia
Zagreb

Gotovo dve trećine hrvatskih građana smatra da bi Hrvatska i Srbija morale da imaju dobre međusobne odnose (65,4 posto), dok je 11 odsto protiv takvog stava, rezultati su istraživanja koje je za hrvatski RTL uradila agencija Promocija plus.

Žene su češće zagovornice takvog odnosa (67,6 posto), kao i najmlađa populacija (70,2 posto) i najobrazovaniji (75,8 posto), te građani koji žive u Severnojadranskoj regiji (71 posto).

Članstvo Hrvatske u NATO, prema ovom istraživanju, podržava 54,9 posto građana, dok se 17,8 posto ispitanika ne slaže s hrvatskim članstvom u Alijansi.

Muškarci su češće za članstvo od žena (58,3 posto prema 51,8 posto), te mlađi u odnosu na najstarije.

Polovina hrvatskih građana (47,8 posto) smatra kako je članstvo u EU donelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari, njih 18,5 posto se ne slaže s takvim stavom.

Muškarcima je češće nego ženama prihvatljiv ovaj stav o korisnosti članstva (52,5 posto prema 43,5 posto), dok je najveća koncentracija zagovornika korisnosti članstva zabeleženo u starosnoj grupi od 31-40 godina (52,5 posto), te među najobrazovanijoj populaciji (53,5 posto).

8 COMMENTS

  1. i mi smo za dobre odnose sa njima.
    Dobar dan za dobar dan i srećno svima….
    Više ništa ne treba.

    Jer bi onda nekada -poput Nikole Tesle- i car Lazar i Miloš Obilić pa i Sveti Savo mogli da se vode kao hrvati….

  2. MA VAMA SVAKI K SMETA.NIKAD NISTE ZADOVOLJNI MISLITE DA STE SAMI NA SVIJETU I DA DRUGI NE POSTOJE. SAMO MI SRBI I NIKO DRUGI.

  3. Većina normalnih ljudi umeju da se poštuju i druze bez obzira na nacionalnosti. A vrućih goava ima svugde.

  4. Ma da, sad bi svi sa Srbijom da izglade odnose,slušam i onog Ramu brani nas od EU, Abazović u dvodnevnu posetu Beogradu, zbog čega sad ovakvi tekstovi ?

  5. Cudi me koliko je narod glup i naivan! Neko je rekao da je svaka ideja samo onoliko dobra – koliko ostvarljiva. O kakvoj to Srbiji se prica? Srbi jos nisu primetili da su nestali!!! Ostali su samo naivni “Jugosloveni” – komunisti i njihova razmazena deca – nikad i od nikoga nenaucena radu i postovanju. Nisu ni primetili da su bili zrtve odmah posle drugog svetskog rata i da je konolizacija ustvari bila prva Oluja bez oluje uz dirigovanje “ljubicice”, a sve za “bratstvo i jedinstvo” Naselili su otete, pune kuce i ziveli u njima dok se nisu porusile. Zasto nisu ostali na svom i ponovo sagradili domove? “Ljubicica” im je dala tudje na tudjem, znajuci da ce jednog dana i odatle biti proterani. Gotovo dve trecine “prijatelja” su “promenula” misljenje i “zele” dobre odnose sa dojucerasnjim “ciganima”, a ovi su zaboravili festu u Zagrebu za vreme bombardovanja. Izgleda da ocekuju reprizu dogadjaja pred kraj drugog svetskog – kad su menjali tabor i zadrzavali cinove. Posle su vladali Golim Otokom i pendrecili “cigane”. Tito nije bio ni Slovenac ni Hrvat i niko ne zna da je za vreme rata tajno pregovarao sa Hitlerom o prelasku na njegovu stranu – sa vojskom naravno.

  6. Nemam nista protiv dobrih odnosa sa Hrvatskom ali prvo da se izbeglim Srbima omoguci povratak u njihove domove, da im se po Hrvatskom drzavnom budzetu izgrade porusene kuce, povrati imovina i izpostuju penzije. Pored toga mora da se kazne Hrvatski zlikovci za sve pocinjeno zlo nad Srbima, da se neslavi Blajburg, da se zabrani parola “za dom spremni”, da se poruse Ustaski simboli i renoviraju memorijali gde su pobijeni Srbi tokom drugog svetskog rata. Da se Srbiji plati odsteta zbog drugog svetskog rata. Da se poskidaju kipovi Ante Starcevica po citavoj Hrvatskoj i da se Stepinac proglasi ratni zlocinac a Hrvatska Katolicka Crkva kazni za svoju ulogu tokom vlade Ustastva. Kad se sve to desi, mozemo mirno da zivimo sa Hrvatima.

  7. 1892 godine kada je Ivo Andric rođen, Hrvatske nije bilo….
    Ta teritorija bila je dio Austro-Ugarske, ali nije ni bitno…. (i austro-ugari su naravno hrvati….)

    Sad bi mnogi sa Srbijom…
    Dabome da bi, jer više ne moraju ići u Istanbul da operišu oko, pređi Drinu i tu si.
    Ne moraju ići u Beč za neke preglede, dođi u Urgentni Centar i tu si.
    Ne moraju slati pilote u Francusku, Njemačku itd. jer u Srbiji licenca ATLP košta 40% manje a važi i u EU i u Americi, Aziji…
    A usput imaju da slušaju Cecu, Miroslava, Lukasa i sve ostale koje vole…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here