pixabay.com

Nakon skidanja blokade na uvoz australijskog uglja, proizvođači govedine su sve sigurniji da bi Kina uskoro mogla da ukine trgovinske suspenzije i sa uvoza govedine.

Naime, očekuje sa da se ukinu ograničenja za neke fabrike za preradu govedine, posebno nakon ublažavanja drugih uvoznih ograničenja.

Kina je, inače, poslednjih godina uvela carine na australijski ječam i vino, obustavila trgovinu živim jastogom, i uvoz uglja do ove nedelje.

Ujedno je blokiran uvoz mesa osam izvoznika govedine iz Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i Viktorije, zbog označavanja neusaglašenosti i problema vezanih za kovid.

To sve dešavalo između maja 2020. i septembra 2021.

Prema rečima izvršnog direktora Australijskog saveta za mesnu industriju (AMIC), Patrika Hačinsona, postoje pozitivni znaci da će poslovanje s tim kompanijama uskoro biti ponovo uspostavljeno.

– Kod ječma i vina su uvedene ogromne carine, a ovo je proces između dve vlade. To neće biti samo “pucketanje“ prstima, ali znaci su izuzetno pozitivni da to može da se dogodi – rekao je Hačinson i dodao da su klanice spremne da krenu odmah s izvozom.

Pre suspenzije u maju 2020, najveća australijska kooperativa za meso je slala trećinu svojih proizvoda – oko deset kontejnera nedeljno, u Kinu.

Izvršni direktor Casino Food Co-op, Simon Stal, kaže da je gubitak kineskog tržišta koštao biznis goveđeg mesa milione dolara.

– Mnogi naši mesari, kada smo izgubili pristup Kini, napustili su posao i otišli ​​u druge fabrike, a to je bilo u vreme kada je snabdevanje stokom bilo najteže u poslednjih 30 ili 40 godina – rekao je Stal.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo spekulacija na tržištu oko kretanja Kine sa ukidanjem suspenzije.

– Posebno postrojenja koja su suspendovana zbog kovida, a to je širom sveta. Čujemo da Kina razmatra ukidanje te zabrane – istakao je Stal uveren da je Savezna vlada uradila dobar posao i vratila pregovarače ponovo za sto.

Osim toga, i kancelarija ove firme Šangaju, takođe je čula da će Kina uskoro ukinuti suspenziju.

– Čak imamo mušteriju koja dolazi da nas vidi prvi put od suspenzije i kovida – naglasio je Stal.

Hačinson iz AMIC-a je istakao da je Kina i dalje veoma snažno tržište uprkos tome što je procenat izvoza govedine u tu zemlju pao sa 28 odsto na svom vrhuncu na 17 odsto.

– To je i dalje naše najveće tržište jagnjećeg i ovčijeg mesa, takođe naše, treće najveće tržište govedine, i prošle godine je u Kinu izvezeno 172.000 tona sveže i zamrznute govedine iz Australije – naglasio je Hačinson.

Postepen povratak

Porodična fabrika za preradu Džon Di u južnom Kvinslendu takođe se nada da će trgovina sa Kinom biti obnovljena 2023.

– Klanica u Vorviku je suspendovana u avgustu 2020. nakon što je u mesu pronađen, element koji se pojavljuje u prirodi, hloramfenikol. To je značilo da smo morali da pronađemo druga tržišta, što smo i uradili – rekao je direktor Džon Hart i naglasio da kinesko tržište iako se vrati to će biti postepen proces.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here