EPA/MENAHEM KAHANA / POOL
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je, povodom rasističkih stavova prve sekretarke hrvatske ambasade u Nemačkoj Elizabete Mađarević, poručila da su neprihvatljive izjave koje podstiču netrpeljivost i rasizam.

Grabar Kitarović je na Tviteru pozdravila “brzu reakciju” hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana koji ju je, kako je naglasila, odmah izvestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju Mađarević.

“Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi spoljnih poslova promovisaće se patriotizam, profesionalnost, otvorenost prema svetu i zaštita hrvatskih državnih interesa, te vrednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, poručila je hrvatska predsednica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prethodno je, komentarišući rasističke stavove Mađarević, rekao da je to krajnje neprihvatljivo i da će o celom slučaju ovih dana u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova biti sprovedena detaljna istraga.

Indeks je u petak objavio da Mađarević na Fejsbuku objavljivala rasističke i homofobne stavove.

Ona je potom izjavila da joj je hakovan profil i da ne stoji iza pomenutih izjava, ali Indeks konstatuje da se, čak i da je priča o hakovanom profilu istinita, postavlja pitanje što je s njenim homofobnim i ksenofobnim stavovima koje je iznosila u člancima na drugim portalima.

Mađarević je na Fejsbuku objavila fotografije hrvatskog Jadrana i na engleskom jeziku napisala “Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jeste”.

3 COMMENTS

  1. Fa,šizam ra,sizam- pa to je lična karta NDH.Medjutim kad se zaboravite pa tako istupite na svetskoj sceni onda naravno da nastaju problemi.Kad ovaj problem rešite u svojoj NDH-aziji tad vam se ovakve stvari neće dogadjati.Pošto potiče iz NDH-azije dotična gospodja je to smatrala normalnim i prikladnim.Prema tome ne krivite nju:stanite svi do jednog pred ogledalo.

  2. Zena se malo zanela, da je rekla nesto *divno* za srbe, to joj nebi zamerili, ali siroti crnci, te svi ostali kojima ne pomaze kupanje da bi bili beli, a tek ti beli, svako nosi svoj krst, kriz, mesec,……

    • ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here