Građani žele i (španski) kralj će abdicirati

0

Kralj će se obratiti sunarodnicim danas, najavio je španski premijer.
 

Zaslužan za uspostavljanje demokratskog sistema u Španiji… a onda krenule i afere
 

Za proces abdiciranja potreban je poseban zakon, da bi princ Felipe (46) mogao da preuzme presto. Rahoj očekuje da bi Skupština mogla da to brzo odobri.

 

Jedan od najpopularnijih svetskih monarhista, koji je zaslužan za uvođenje demokratskog sistema u Španiji nakon višedecenijske diktature Franciska Franka, odlučio je da se povuče nakon 39 godina na prestolu.

 

Huan Karlos "bio je najveći promoter naše demokratije", rekao je Rahoj, i dodao da je on "najbolji simbol našeg života u miru i slobodi".

 

Većina Španaca za abdikaciju kralja

– Njegovo Veličanstvo, kralj Huan Karlos, preneo mi je svoju želju da odustane od prestola – rekao je Rahoj i dodao da je uveren da je pravi trenutak za promene.

 

Inače, u poslednje vreme mnogi Španci su izgubili poverenje u nekada omiljenog kralja, koji je nadzirao prelazak Španije iz diktature u demokratiju.

 

Kraj njegove vladavine obeležili su bolest i skandali. Među skandalima bilo je putovanje u lov na slonove u Africi u jeku španske finansijske krize, kao i istraga protiv njegovog zeta zbog pronevere državnih ugovora.

 

Kralj je imao uglavnom ceremonijalnu ulogu kako je španska demokratija sazrevala, putovao je po svetu predstavljajući svoju zemlju i bio je stabilizujuća snaga nma domaćoj sceni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here