Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severe KiM saopštili su da su imali sastanak sa ambasadorima Kvinte na kojem je od njih traženo da se povinuju odlukama Prištine o preregistraciji na kosovske tablica na severu KiM, kao i o uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima na administrativnim prelazima.

Kako je rekao Goran Rakić na konferenciji za medije u Vladi Srbije, na jučerašnjem sastanku koji je trajao preko dva sata, ambasadori Kvinte su rekli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, i tražili su od Srba da prihvate realnost na terenu, a to je, prema njihovim rečima, nezavisno Kosovo.

– Nijedan Srbin to neće prihvatiti, pogotovo ne oni sa severa KiM. Mogu da podržavaju Prištinu, ali za nas, pogotovo koji živimo na severu, to je neprihvatljivao. Jedina instanca su pregovori u Briselu i mi očekujemo da će se pronaći kompromisno rešenje. Sve oči su uprte u Beograd i predsednika Vučića da će u Briselu pronaći kompromisno rešenje – rekao je Rakić.

Gradonačelnici severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog potoka su istakli da se Srbi na severu KiM suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih 20 godina, i da preživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da jučerašnji sastanak pokazuje u kako teškoj situaciji se nalazi predsednik Aleksandar Vučić i Srbija pred pregovore u Briselu 18. avgusta, i poručio da naša zemlja neće odustati od pronalaska kompromisnog rešenja.

– Želimo da se situacija reši mirno, da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosovu je uzemiravajuće. To ukazuje da Kurti ne želi da bude miran i da se sa porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništvo – istakao je Petković.

On je poručio da će pitanje Zajednice srpskih opština biti na dnevnom redu i da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insistirati, a koju Priština odbija da sprovodi 10 godina.

– Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013 i 2015. Molim predstavnike Kvinte da uloži napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO. Vidimo i da po jučerašnjem sastanku da je za Kvintu važnije da ubedi narod da živi u nezavisnom Kosovu, nego ZSO. A narod to neće, zašto pregovaramo 11 godina.

Ti ljudi su na svojoj koži osetili šta znači kada zapuca ROSU i druge specijalne jedinice, zato da se okrenemo miru i svi zajedno – poručio je Petković.

10 COMMENTS

 1. Ko je za Srbe sa Kosova,treba Priznati, Realnost i ne sanjati.Sta ima koristi obicni Srbin da pravi problème,za racun,Birakrata iz Srbije.

 2. Крим, Донбас, Zапорожје… они су назависни, а ускоро ће бити и остатак Украјине неZаVистан, а КосоVо је Србија.
  КVинта да прихVати реалност на терену.

 3. Ко бре кога зеза , квинта каже једно и ви очекујете да Вучић убеди квинтине преговараче. Људи доста лагања .Или признање или рат.Треће решење нашалост не постоји .Јер су већ сами преговори признање.Ја лично сам против признања ал ко мене пита.

 4. Izađite odmah iz vlade
  Srbi probudite se
  Neće vas biti
  To vam kvinta od srca želi
  🤷🏻
  🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 5. Sa kvintom se i ne pregovara. Ali to razmazena komunisticka deca i ne znaju. Svajcarac Reis je govorio istinu. Srbi su unistili Srbe. Sad se pokolenja cude da nemaju nigde mesta i svugde su omrzeni a svi bi hteli odjednom da budu Srbi. E pa ne moze tako. Prvo treba da prodje pet geneacija, pa da podnesu zahtev za povracaj narodnosti. Sad razumem onu zenu koja je izasla iz pravoslavne crkve i rekla da je \”Jugoslovenka\”.

 6. Ko od Političarim ubijen sin na ratište,zna iko samo oni teraju one Bud……le

  Što ne pitate Ivica Dačić zašto ne ide on da Zivi o Kosovo,on je u Prizrenu rodjen,a vas teraju,o kuku lele

 7. A zasto Vi, g-dine Rakicu primate dve plate. Jednu iz Srbije a drugu iz t-zvane Drzave Kosovo?
  Kakvu licnu karu imate Vi g-dine Rakicu? Na cijem to Skupstinu ste Vi polsanik g-dine Rakicu?
  Zar nije to priznanje Repulike Kosova?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here