Grafiti ISIS u Visokim Dečanima!

0

Grafiti su ispisani na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja u Visokim Dečanima
 

"Chaliphate is coming" (Kalifat dolazi), "UČK" (Oslobodilačka vojska Kosova), "AKSH" (Albanska nacionalna armija), ispisani crvenom i crnom bojom, kao i neki grafiti na arapskom, primećeni su oko podneva na objektima manastirskog imanja.

 

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara. Samo jedan deo ovog imanja je ograđen zidom.

O incidentu su odmah obavešteni Kosovska policija i Kfor, koji su došli na lice mesta.

Dečani

 

Tokom uviđaja, kojem je prisustvovao i iguman Sava Janjić (koji je postavio fotografije na Tviter) i lokalni komandant Kfora pukovnik Angelo Mineli, grupa Albanaca sa udaljenosti oko stotinak metara nekoliko minuta je uzvikivala "UČK, UČK…", javlja RTV Kim i napominje da su trojica mladića iz ove grupe uhapšena.

Na jednom od objekata, koji se nalazi na oko 150 metara od punkta italijanskog Kfora, pored grafita UČK, ISIS i AKSH, nalaze se i dva grafita na arapskom.

 

"Pojačati zaštitu Visokih Dečana"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je zabrinutost zbog ispisivanja grafita "Islamske države" i takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja u Visokim Dečanima, te zatražio od Kfora da pojača zaštitu ove srpske svetinje.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da grafiti uznemirujuće sadržine, na imanju srpske svetinje, koja je pod zaštitom UNESKO-a, izazivaju veliku zabrinutost. Kancelarija traži da međunarodna zajednica ove pretnje shvati veoma ozbiljno i da preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti.

 

Đurić podseća da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, da je bratstvu manastira više puta prećeno, a da su na kapiji manastira već ispisivani grafiti sa porukama takozvane OVK. On napominje da je manastirsko bratstvo uvek nastojalo da promoviše mir i toleranciju za sve žitelje Kosova i Metohije.

 

Đurić traži da Kfor odmah pojača vojnu zaštitu oko manastira, a da se osobe koje su odgovorne za ispisivanje ovih grafita što pre identifikuju i privedu pravdi.

"Država Srbija će učiniti sve da se zaštiti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji, srpske crkve i srpski manastiri i da se stane na put uznemiravanju i zastrašivanju Srba na Kosmetu, jer poruke poput ovih, koje su se pojavile na pomoćnim zgradama manastirskog zdanja, svakako su unele dodatni strah i zebnju kod srpskog stanovništva u Pokrajini", poručio je Đurić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here