Grafitima mržnje isteruju Srbe

0

 

Preteća poruka: Grafiti u Orahovcu

U srpskom delu Orahovca juče je osvanuo novi grafit sa porukom "smrt Srbin" ispisan na trafo-stanici u centru "enklave" ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice.
Građane srpske nacionalnosti koji u tom delu žive je uznemirila ta preteća poruka, za koju kažu da je jasan znak da se ni u centru svog dela grada ne mogu osećati slobodno i bezbedno.

Pretnje bez posledica
– Grafiti ovakve i sličnih sadržina pojavljuju se na srpskim objektima već duže vreme. Policija i nadležne institucije moraju uzeti za ozbiljno ovakve pretnje. Krajnje je vreme da se prestane sa ovakvim provokacijama, ako želimo da živimo u društvu gde svako može da deklariše svoju nacionalnu pripadnost – kaže ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

 

– Ovo je još jedan u nizu napada na srpsku zajednicu u opštini Orahovac. Pisanje grafita sa ovakvim porukama nije prvi put, ali je ovaj put možda povezano sa posetom premijera Albanije Edija Rame Beogradu i njegovom izjavom da Srbija treba da je prizna kosovsku nezavisnost, pa nam i ovako poručuju da moramo da se integrišemo u sistem tzv. Republike Kosovo – kaže Marjan Šarić, bivši predsednik opštine Orahovac. Potpora njegovoj tezi su i incidenti koji su se desili odmah nakon utakmice Srbija – Albanija u Beogradu, kada su trojica ljudi kamenicama napala parohijski dom u centru srpskog dela grada i postavila albansku zastavu na zid.
Nepoznati počinioci su zapalili drvenu dvorišnu kapiju napuštene srpske kuće vlasnice Gordane Vitošević, koja se neposredno po završetku rata iselila u opštinu Svilajnac.
Poučeni dosadašnjim iskustvom sa uništavanjem srpske imovine, Srbi koji žive u Orahovcu smatraju da je "razlog paljenja da se otvori prolaz ka napuštenoj kući kako bi ona bila izložena daljim uništavanjima, sa ciljem da se umanji cena pred eventualni otkup". Svi slučajevi su prijavljeni policiji, a počinioci za sada nisu poznati.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here