pixabay.com

“Veoma bih se iznenadio kada bi došlo do priznanja Kosova od strane bilo kojih pet zemalja, članica EU koje ne priznaju Kosovo, a posebno od Grčke”, izjavio je politički analitičar Ognjen Gogić.

Gogić smatra da zvanična Atina priznanjem Kosova ne bi dobila ništa, ali bi, kako kaže, sebi napravila problem sa Kiprom, zapitavši se da li bi nakon toga i Kipar priznao Kosovo.

– Mislim da je grčko odbijanje da prizna Kosovo svih ovih godina pre svega motivisano strahom od presedana kada je reč o Kipru, to je jedan razlog, a drugi razlog je što Grčka sa velikom pažnjom posmatra albansko pitanje na Balkanu, jer kada su postajale oružane formacije krajem 90-tih, 2000-tih godina, neke od njih su imali aspiracije ka delovima Grčke, koji su videli kao deo prirpodne Albanije – rekao je Gogić.

– Treća stvar koja je i najvažnija je odnos Grčke i Turske, zato što Grčka Kosovo posmatra kao jedan projekat Turske na Balkanu i njeno priznanje Kosova bi poremetilo balans koji postoji između Grčke i Turske, tako da ne vidim zašto bi to Grčka uradila, vrlo bih se iznenadio – izjavio je Gogić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here