Grčka na ivici bankrota

0

Izbegavanje plaćanja poreza koje je u toj zemlji široko rasprostranjeno, državni dug i ogromna rupa u penzijskom fondu doveli su Grčku na ivicu bankrota, navodi list.

Vlada levog centra Jorgosa Papandreua pre nego što je došla na vlast verovala je da je državni dug šest odsto BDP, ali je sada shvatila da su njeni prethodnici iz Nove demokratije, stranke desno od centra, "naštimavali" računovodstvene knjige i da dug iznosi punih 12,7 odsto. Limit u zoni evra je tri odsto.

 

Uprkos činjenici da je vladajući PASOK potpuno opravdano zbog toga besan i da se okomio na glomazni državni sektor koji se opire reformama, ne treba zaboraviti da je taj pokret u prošlosti, kako prenosi list, veoma dugo bio na vlasti i da je podjednako kao i njegov politički suparnik odgovoran za korupciju koja razdire zemlju.

Dve velike svetske bonitetne kuće "Fič" i "Standard i Purs" su najavile smanjenje kreditnog rejtinga Grčke, uz ocenu da finansijski plan zemlje "neće moći da obezbedi stabilno smanjenje fiskalnog deficita i tereta državnog duga".

Akcije grčkih banaka su posle "Fičovog" sniženja kreditnog rejtinga "potonule" – deonice "Kiparske banke" i "Pireus banke" za 7,7 odsto, "Nacionalne banke Grčke" osam odsto, "EFG Evrobanke Ergasias" 5,3 odsto i "Alfa banke" 5,3 procenta.

Predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše je, u govoru u Evropskom parlamentu u ponedeljak, ukazao da su mere nove vlade u Atini za sada nedovoljne da zaustave krizu.
 

Evropska komisija je već izdvojila Grčku kao zemlju s najvećim deficitom budžeta i ranije ovog meseca naložila vladi u Atinmi da redovno dostavlja izveštaje o napretku u smanjenju vladinog deficita.

 

Grčke banke su naročito veliki problem, s obzirom na to da veliki deo njihovih aktiva predstavljaju vladine obveznice koje one takođe koriste kao osiguranje za zajmove Evropske centralne banke (ECB).

 

Grčke banke duguju ECB 40 milijardi evra koje su pozajmile da bi kupile grčke vladine obveznice. Kako se očekuje da ECB postepeno odustane od politike jefinog finansiranja, tržište postaje nervozno jer bi to moglo umanjiti zaradu grčkih banaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here