Tanjug
Pečat na prijateljstvo: Potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis poručili su u Atini da dve zemlje imaju izuzetne odnose koje će unaprediti Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je Deklaracijom o strateškom partnerstvu stavljen pečat na viševekovno prijateljstvo dva naroda i države koje niko neće moći da uništi. Micotakis je poručio da deklaracija otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, kao i da Grčka neće menjati stav po pitanju podrške EU integracijama Srbije, ni o dijalogu Beograda i Prištine, a Vučić zahvalio Grčkoj što “poštuje međunarodno javno pravo i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova”.

Deklaracija o strateškom partnerstvu, kako je kazao, potpisana je posle mnogo godina čekanja i ona je od velikog značaja za Srbiju.

– Razgovaramo i s većima od Grčke, ali ćemo teško moći da nađemo većeg prijatelja od Grčke. Uveren sam da u geopolitičkom smislu vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstva takvih država – rekao je Vučić, ističući da “grčki prijatelji i braća” znaju da Srbija uvek računa da su joj “leđa obezbeđena kada je Grčka iza”.

Micotakis je ocenio da je Deklaracija o strateškoj saradnji otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i da je trebalo da bude potpisana pre mnogo godina. Ona, kako je rekao, predstavlja okvir koji unapređuje sve nivoe zajedničkog puta: odbranu, ekonomiju, bezbednost, kulturu, sport, obrazovanje i turizam.

– Prioriteti su energija i infrastruktura, a osnovni cilj je da se završi linija Pirej-Solun-Skoplje-Beograd-Budimpešta, koja je od velikog značaja za trgovinu i transport i komunikaciju četiri susedna naroda. Spremni smo da podržimo investicije u Srbiju još više i da učinimo mnogo više u oblasti turizma – naveo je grčki premijer, koji je najavio otvaranje srpskog konzulata na Kritu – kazao je grčki premijer.

Vučić je odgovorio na zahtev grčke vlade da pruži gostoprimstvo jednom broju dece izgeglica bez roditeljske pratnje koja su sada u Grčkoj, a Micotakis mu se zahvalio na velikodušnoj ponudi.

Saradnja sve jača

Predsednik Srbije istakao je da je deklaracija veoma važna i da je Grčka tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

– Važno je da deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i partnerstvo u sferi bezbednosti, kao i u nauci i obrazovanju- istakao je Vučić.

Ovaj dokument podrazumeva međusobnu podršku oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitav niz drugih političkih stavova.