pixabay.com

Profesor i stručnjak za politička pitanja Miljazim Krasnići smatra da Grčka pokušava da preuzme novu ulogu na Balkanu i navodi da je promenjena percepcija po pitanju Kosova, prenosi Reporteri.

Krasnići ističe da je Kurtijeva poseta Grčkoj bila korisna za Kosovo i da Grčka pokušava da ostvari novu ulogu na Balkanu.

– Sastanci svih nivoa i formata uvek mogu da budu korisni za afirmaciju Kosova. Sastanci u Atini na visokom nivou i činjenica da je Kurtija primio i grčki premijer, su deo latentne promene koja se primećuje u grčkoj politici prema Kosovu. Promena je nastala kao rezultat strateškog sporazuma koji je Grčka potpisala sa Sjedinjenim Državama pod ministrom Pompeom. Grčka bi trebalo da preuzme vodeću ulogu na Balkanu, kao protivteža Turskoj i drugim silama. Grčka se trudi da preuzme ovu ulogu a ove aktivnosti su takođe deo napora da se promeni uloga Grčke – kaže Krasnići.

Krasnići dodaje da je došlo do promene u percepciji kosovskog pitanja od strane Grčke.

– Da je došlo do promene u percepciji kosovskog pitanja, Grčka je zaista započela ovu promenu što bi moglo da bude u najboljem interesu Kosova, zato što se Grčka smatra i još uvek se smatra najpouzdanijim partnerom Srbije na Balkanu. U Miloševićevo vreme bilo je pokušaja stvaranja srpsko-grčke federacije koja je u to vreme nazivana kiseonikom za pravoslavlje – rekao je Krasnići.

1 COMMENT

  1. Ove je narto naredijo kako grcka prihvata da jedna muslimanska nacija unistava pravo slavnu drzavau a ovavam se bori protiv muslimanske drzave da im turska ne uzne sever kipru imaju isti problem kao mi ali na ZADNJU IMF PROCENU IMA GRCKA MINUS BDP OD 250% a grcka nemoze da preuzme vodecu ulugu jer srbija je vazna pre godinu dana je grcka potpisala ugovor da srbija strucnjaci pomognu da napravo isto jako vojnu industriju drugo grcka i srbija imaju ugovor alijansu protiv turske srbija je vojno skoro najaca vojna sila na zapadni balkan bugarska grcka srbija rumunija su napravili alijansu protiv tursku ali samo ako turska napadne grcku jer je nato nije pomogao kada izbijo rat protiv turske uvezi kipre

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here