commons.wikimedia/Evilemperorzorg
Grčka vojska (Foto: Arhiva)

Grčka će pojačati broj stražara na granici sa Turskom, strahujući od povećanog pokušaja ilegalnih migracija zbog krize u Avganistanu, saopštili su zvaničnici.

Dodatnih 250 oficira pridružiće se, u narednih nekoliko meseci, pripadnicima graničnih snaga kojih je trenutno 1.500.

Oko 800 dodatnih pripadnika granične straže biće takođe angažovano na aerodromima i u regionima u blizini grčko-turske granice.

Grčka je pooštrila svoju migracionu politiku i graničnu policiju u poslednje dve godine, dovršila je izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom i aktivirala novi sistem nadzora, usled zabrinutosti da će pad Avganistana u ruke talibana pokrenuti novi migrantski talas prema Evropi.

Ona je takođe odbacila navode grupa za ljudska prava da potiskuje migrante sa svojih granica i saopštila da je sve što čini u borbi protiv ilegalne migracije u okviru međunarodnog prava, prenosi B 92.
Grčki ministar za migracije Notis Mitarahi rekao je u parlamentu da sve veći broj zemalja EU vrši pritisak na izvršnu komisiju EU-a da donese oštrije mere za odvraćanje migranata.
Grčka, Poljska i Litvanija su među 12 zemalja koje su prošle sedmice poslale pismo Evropskoj komisiji tražeći oštrije mere na spoljnim granicama EU protiv ilegalne imigracije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime