pixabay.com

Grčka planira da traži održavanje vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU zbog odluke Turske da pokrene seizmička istraživanja u spornoj oblasti u istočnom Mediteranu, saopšteno je danas iz kabineta grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Grčka i Turska imaju potpuno drugačije stavove o tome gde njihove morske granice počinju i završavaju, a tenzije su eskalirale u ponedeljak nakon što je turska mornarica objavila da će njen brod „Oruk Reis“ u naredne dve nedelje sprovoditi istraživačko buš, prenosi Rojters.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Tursku da odmah obustavi ilegalne aktivnosti koje, kako je navedeno, podrivaju mir i bezbednost u regionu.

Sa druge strane Turska je odbacila tvrdnje Grčke navodeći da su neosnovane.

Grčki premijer Micotakis razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom i zatražio hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Portparol EU Peter Stano saopštio je da će pre konačne odluke o sastanku uslediti konsultacije ministara, a njihov redovan sastanak trebalo bi da se održi 27. i 28. avgusta.

– Složili smo se da je situacija u Istočnom Mediteranu izuzetno zabrinjavajuća i mora da se reši dijalogom, ne serijom poteza koji povećavaju tenzije. EU je u potpunosti solidarna sa Grčkom i Kiprom – izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime