Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Grčka mora da pripremi svoje oružane snage za moguću “nestabilnost” posle završetka poslednjeg mandata turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

To je izjavio večeras grčki ministar odbrane Nikos Dendijas.

– Šta će se dogoditi sa Turskom kada ode Erdogan? Ne znamo. Turska nije statična zemlja – rekao je Dendijas u intervjuu za grčki dnevni list “Katimerini”.

– Uvek postoji nestabilnost kada se nasledi moćni lider sa dugim stažom… To znači da moramo da budemo spremni pre 2030. godine – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Grčka je okružena “mnogim izvorima nestabilnosti koji zahtevaju moderne oružane snage”.

Posle godina tenzija oko imigracije, energetskih prava i suvereniteta nad Egejskim morem, Grčka i Turska nastavili su razgovore na visokom nivou prošlog meseca, tokom Erdoganove posete Atini, njegove prve od 2017. godine.

Grčka ima veliki budžet za odbranu i naručila je za više milijardi evra borbene avione F-35 američke proizvodnje, francuske avione Rafal i fregate Belhara.

Dendijas je rekao da je u grčkoj vazduhoplovnoj industriji postojala “disfunkcija decenijama”, da vazduhoplovstvu nedostaju transportni avioni i najavio da će Atina sada deo svog budžeta za odbranu nameniti i za oružje grčke proizvodnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here