Grej: Srbijo, ne pozajmljuj više, radi nešto i sama

0

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej
 

Grej je naveo da je prošlo vreme kad je Srbija zasnivala svoj rast na pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, ali i na osnovu velikog priliva direktnih stranih investicija. Drugog dana Biznis-foruma na Kopaoniku Grej je istakao da će međunarodni kreditori i dalje biti prisutni u Srbiji, ali na nižem nivou nego u prošlosti, kao i da će priliv investicija biti manji, iako će Srbiji i dalje biti potrebni strana tehnologija i znanje.

 

Šef kancelarije Svetske banke je naglasio da je prošlo vreme kada je pozajmljivanje sredstava vodilo ka rastu javne potrošnje u Srbiji, jer će u budućnosti morati više da se štedi, da bude više izvoza i "grinfild" investicija.

 

Srbija će morati da nastavi rad na unapređenju poslovnog okruženja radi privlačenja stranih investitora, kao i na reformi javnog sektora, posebno u oblasti obrazovanja, inače neće biti konkurentna, upozorio je Grej.

 

Snaga Srbije – snažna vizija Vlade

Grej je ocenio da je najveća snaga Srbije u tome što postoji snažna vizija Vlade Srbije usmerena ka Evropi i tržišnoj ekonomiji, odlučna posvećenost projektima i stručnost vlade i poslovne zajednice, koja je na vreme počela da se priprema za dolazak krize.

 

Svetska banka je u Srbiji podržala dva toka reformi – unapređenje poslovnog okruženja i reformu javne potrošnje, naveo je predstavnik te međunarodne finansijske institucije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je na Biznis-forumuna Kopaoniku da je cilj Nacionalnog saveta za konkurentnost da Srbija do kraja mandata Vlade, sa sadašnjeg 93. mesta, uđe među prvih 70 najkonkurentnijih zemalja na listi Svetskog ekonomskog foruma.

 

Slabosti Srbije – mnogobrojne…

Kao slabosti Srbije Grej je naveo, između ostalog, neusklađenost različitih strategija i mnoštvo suprotstavljenih ciljeva, kao i manjak kapaciteta za primenu i realizaciju određenih projekata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here