Tanjug
Ričard Grenel

Izaslanik američkog predsednika u razgovorima između Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da kandidat za presednika SAD Džo Bajden politizuje proces dijaloga između Kosova i Srbije.

Grenel je u nizu postova na Tviteru, a povodom Bajdenovog stava o dijalogu Beograda i Prištine, naveo da ništa neće napredovati pre novembarskih izbora i da će narodi Kosova i Srbije biti primorani da ponovo čekaju da ih političari ne iskoriste.

– Za razliku od Bajdenove taktike nereagovanja, Trampova administracija fokusirana je na preduzimanje prvih važnih koraka ka normalizaciji ekonomije između dve zemlje – rekao je Grenel.

Grenel poručuje da narodi Kosova i Srbije znaju da se ne može porediti “osam godina praznih obećanja administracije Obama-Bajden” i delovanja Trampove administracije.

Grenel navodi sporazume o vazdušnom, železničkom i drumskom saobraćaju postignute između dve zemlje uz posvećenost SAD kao primer da je Trampova administracija postigla “dugo željene rezultate, a Džo Bajden samo nastavlja da priča, kao što je to činio 40 godina u Vašingtonu”.

Bajden, navodi Grenel, pogrešio je u gotovo svakoj važnoj spoljnopolitičkoj odluci, stoga “nije iznenađujuće da opet nudi samo prazne reči i obećanja građanima Kosova i Srbije”.

Predsednici Kosova i Srbije trebalo je da se sastanu u Beloj kući 27. juna na razgovorima u kojima posreduju SAD.

Sastanak je otkazan nakon što je Specijalni tužilac u Hagu objavio još uvek nepotvrđene optužbe protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Ambasador Grenel izjavio je da će uskoro biti određen novi datum sastanka, istovremeno izražavajući podršku naporima Evropljana da nastave pregovore između Beograda i Prištine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here