N. Rakić
Vojna parada u Nišu

Pripadnici Vojske Srbije i MUP-a prikazali su državnom vrhu i brojnim stranim vojnim delagacijama, kao i desetinama hiljada građana u Nišu, da su u potpunosti osposobljeni za svaki izazov.

Na Vojnoj paradi Odbrana slobode, prikazu sposobnosti VS i MUP Srbije, obeležen je Dan pobede. Na Paradi je učestvovalo 4.000 pripadnika Vojske i Policije svih rodova, 300 različitih borbenih vozila i 40 ratnih vazduhoplova.

Prvi put u Srbiji zagrmeo je motor tenka T-72 MS, koji će zahvaljujući Oružanim snagama Ruske Federacije uskoro biti deo našeg sistema odbrane, ali i leteće kočije, odnosno helikopter NI35, jedan od najsavremenijih u svetu.

U razgovoru za “Vesti” komandant specijalne brigade, general Miroslav Talijan nije krio oduševljenje.

– Prezadovoljan sam onim što je Vojska Srbije prikazala. Apsolutno smo spremni za svaki izazov – kaže general Talijan.

Naravno, među najsrećnijima u publici su ipak bili najmlađi, koji su sa oduševljenjem propratili ne samo prolazak migova 29, helikoptera i tenkova, već i srpskih specijalaca.

N. Rakić i Đ. Barović

– Nikad u životu nisam video uživo tenk, i želja mi se ispunila, baš je velik – veli sedmogodišnji Jakob Marković, koji je Paradu posmatrao sa godinu dana mlađim bratom Radošem.

Nešto stariji Lazar Stojanović (10) kaže da mu je ovo već treća parada. Najviše uživa u preletima aviona i helikoptera, a sada mu se ispunila želja da uživo vidi i borbeno vozilo “lazar”.

Veština iznad svega

Još jedan učesnik Parade takođe nije krio zadovoljstvo što je učestvovao u obeležavanju značajnog istorijskog datuma. Predrag Kruševac (38), poručnik i komandir voda u Gardi Srbije, imao je tu privilegiju da pred mnogobrojnom publikom i državnim vrhom bude jedan od 24-oro gardista koji su izveli egzercir, jednu od najsloženijih strojevih radnji s oružjem.

– Odličan je osećaj. Pripremali smo se oko dva meseca za ceo program, a posebno mi je drago što je publika prvi put mogla da vidi i našu novu tačku “krug”, koji na najbolji način oslikava spoj strojevih pravila i vojničkih veština – kaže Kruševac, inače rodom iz Raške.

N. Rakić i Đ. Barović

Stopama Gvozdenog puka

Svojevrsna atrakcija ne samo za publiku, već i za oficire, bili su Vujadin Nikolić (59) i Života Jevremović (73), iz sela Igrište, ili, kako kažu, gnezda Gvozdenog puka.

– Bilo je sasvim logično da na Paradu dođemo na isti onaj način na koji su naši stari odlazili u ratove, a to je u srpskoj seljačkoj odori. Iz Igrišta su put Solunskog fronta kretali naši preci, a ja sam imao sreće da su se živi vratili moj deda i njegovi brat i zet – kaže Vujadin Nikolić.

Jevremović sa setom ipak priznaje da danas u ovom selu ima tek 12 meštana, ali očekuje da će se to promeniti kada otvore spomen-sobu Gvozdenog puka i selo pretvore u značajno istorijsko-turističko odredište.

N. Rakić i Đ. Barović

Lavina na zemlji i nebu

Na Paradi Odbrana slobode publika je mogla da vidi tenkove M-84A, borbena vozila pešadija M-80A, hamere, haubice nora od 152 i 155 milimetara, PVO raketne sisteme kub i neva… Ali i ponos domaće namenske industrije: oklopna vozila “lazar”, “miloš”, artiljerijska oružja i višecevne bacače raketa…

Prikazane su najsavremenije automatske puške FCAR – 5,65 milimetara i M2, pa puškomitraljez mini mi. Takođe, prodefilovao je i podešelon artiljerijskih oruđa: nora, B-52, “šumadija”, oganj digitalni i modularni, alas, Nora B…

U vazduhoplovnom ešelonu, nebom nad Nišem preleteli su MiG 29, super galeb i orao, ali i helikopteri MI-35M, gazela, MI-8, Gama, MI-17.

N. Rakić i Đ. Barović

Vojska sve spremnija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je na Paradi da su trud, marljivost i obučenost vojske i policije vrlo dobri i da je primetno da su sve spremniji.

Raport predsedniku podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde. Program je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, posle čega su usledili svečani defile pešadijskog ešelona, motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant. Deo pešadijskog ešelona činili su i veterani vojske i policije.

– Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena – istakao je Vučić.

Prisutnima se, u ime Vojske Srbije, obratio general potpukovnik Milosav Simović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here