Groteska

0

Londonski "Tajms", na odluku Norveškog komiteta za dodelu Nobelove nagrade za mir, da ove godine čast dodeli Baraku Obami, čoveku koji je jedva devet meseci proveo na javnoj funkciji, evocira sarkazam Lerera i ceni da je od sada "cela industrija komedije u opasnosti da ostane bez posla".

 

"Dejli mejl" je malo više ciničan pa veli da Obama nije pogrešan laureat nego je pogrešna nagrada – umesto da mu daju "Oskara" (za glumu) proglašen je za mirotvorca. Većinske, desničarske verske organizacije u Americi novog Nobelovca su jednostavno proglasile "antikristom" (pro-gej, pro-abortus). Pa čak i perjanice američkog imeprijalnog liberalizma, "Njujork Tajms" i "Vašington post" mrmolje nešto kako je nagarada njihovom čoveku "možda malo preuranjena".

Pazite još nešto: poslednji rok za nominaciju ovogodišnje Nobelove nagrade za mir bio je istekao samo dvanaest dana(!) nakon što je Barak Obama ušao u Belu kuću. Šta nam to kaže? To nam kaže da su gospoda iz Nobelovog politbiroa za nagradu uradili sve sa političkim predumišljajem, stavili "nadu (u Obamu) ispred rezultata, obećanja (prazna) iznad ostvarenja" (Tajms).

Odluka je groteskna koliko je groteskno obrazloženje koje je politbiro priložio uz nagradu: "Za napore (pazi: napore) u jačanju međunardone saradnje" – politička magla ušuškana u polit-oportunističku zvezdanu prašinu.

Čovek u poslednjih devet meseci nije ostvario ni nano-količinu onoga što je obećao. Kada u "Tajmsovom" pomenutom redakcijskom komentaru, zaključna rečenica glasi: "Ove godine nije dodeljena Nobelova nagrada za mir, dodeljena je Nobelova nagrada za politiziranje", reč je upravo o grotesci kojom, bojim se, Nobelova fondacija ostaje i bez smokvinog lista. Naš "Nobelovac" je, setimo se, obećao da će zatvoriti kuću mučenja – Gvantanamo – pa nije. One koji su tamo terorisali zatočenike, amnestirao je od gonjenja. Na Bliskom istoku gromko je najavio "strateški prodor" – nije se ni makao. Sa Rusima je "risetovao" odnose tako što će raketni štit u Poljskoj i Českoj "risetovati" na američke atomske podmornice širom sveta, a posebno oko Rusije. Iz Iraka je obećao povlačnje – ništa. U Avganistanu je obećao…e, tu nije obećao povlačenje nego je poslao novih 10 hiljada pari čizama i najavio imperijalni rat "svih azimuta". U kući mu je sve u padu, ali je vojni budžet u enormnom porastu…

OK, reći ćete sa potpunim prvom da Nobel nije izmislio goluba mira nego dinamit. Dinamit je zakoniti otac svih eksploziva i modernog rušenja u novijoj istoriji čoveka, od Nobelove smrti 1896. do danas. Po toj logici stvari, Nobelova nagrada trebalo bi da padne u ruke izabranicima našeg vremena, koji u živoj aktuelnosti držva i čovečanstva, pronose slavu i praksu dinamita, rade na njegovoj afirmaciji i univerzalnoj primeni.

S tog stanovišta ovogodišnja Nobelova nagrada za mir nije mogla da padne u bolje ruke. Zato, umesto jadikovanja, kritika i prgavog gunđanja, uspravimo gordo glave i podignimo času šampanjca u vis: svaka čast Akademijo u Oslu! Kapa dole! Aferim! I rukoljub!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here