Grupa hakera objavila rat MUP-u?

0

screenshot
Hakeri poslali MUP-u spisak podataka
 

“Poštovani građani Srbije srećna Vam Srpska Nova godina, puno sreće i zdravlja žele vam SRPSKI HAKERI. Naime kao što znate prošli put kad smo se javili, javili smo se sa delom baze podataka građana Srbije, i rekli da ako MUP i služba za Visoko tehnološki kriminal ne ispuni naše zahteve da ćemo objaviti još podataka. Mi to danas 13.1.2015. godine radimo. Danas smo na internetu objavili još jednu veliku bazu podataka građana Srbije (jmbg brojevi, brojevi telefona, gradovi, ulice, email-ovi, šifre…)”, navedeno je u mejlu.

Oni su takođe objavili i link sa koga se mogu skinuti baze podataka sa navodnim podacima građana.

Takođe, podsećaju na zahteve koje su, kako tvrde, prosledili MUP-u:

1) Da u roku od 15 dana uhapse bar tri albanska hakera (ovaj zahtev je stavljen zato što MUP juri samo srpske hakere, a albanske ignorišu).

2) Da MUP javno prizna da je baza podataka preuzeta za njihovog računara kao što i jeste, i imamo dokaze za to (MUP je slagao i rekao da baza podatak nije njihova, već baza nekih partija!)

3) Da se MUP i služba za Visoko tehnološki kriminal javno na televiziji i u medijima izvine srpskim hakerima zbog ne poštovanja onoga što rade, mi treba da budemo nagrađeni, a ne hapšeni!

“Ove podatke izbacujemo u javnost iz jednog razloga samo, zato što MUP ne poštuje prava HAKERA. Hakeri se u drugim zemljama uzimaju za testiranje security sistema drzave, kod nas se masovno hapse. Hakeri su u drugim zemljama plaćeni za to što rade, mi ugroženi u našoj zemlji”, navedeno je u njihovoj poruci.

“RAT JE POČEO, RAT KOJI SE VODI IZMEĐU NAS I VAS. NADAMO SE DA STE ZA TOLIKO PISMENI U IT SEKTORU DA SHVATITE DA SE OVDE RADI O KOMPJUTERSKOM (SAJBER) RATU! NEKA HAKOVANJE POČNE”, ovom porukom navodni hakeri su završili mejl.

MUP Srbije odbacio tvrdnje hakera

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije odbacio je navode pojedinih medija da je informacioni sistem ovog ministarstva narušen i da su podaci građana kompromitovani.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Slobodan Nedeljković rekao je da je informacioni sistem MUP-a potpuno odvojen od internet saobraćaja, čime je fizički izolovan od bilo kakvog uticaja sa globalne mreže, saopšteno je iz MUP-a.

"Njemu mogu pristupiti samo policijski službenici MUP–a iz unutrašnje mreže", naveo je Nedeljković.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije ovlašćeno da vodi evidencije telefonskih brojeva, bankarskih računa građana i sličnih podataka i dodao da oni nisu dio nijedne zbirke podataka koja je u nadležnosti MUP-a.

"Evidencije, odnosno zbirke podataka, koje koristi MUP, strogo su definisane zakonskom regulativom Srbije, a sadržaj ovih zbirki i njihova razmena sa drugim organima državne uprave i svrha njihove upotrebe pod nadzorom su poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti", dodao je Nedeljković.

On je naveo da MUP, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, prilikom rada sa podacima građana koristi sve bezbjednosne protokole i informatičke standarde potrebne za zaštitu podataka unutar internog informacionog sistema

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here