Gubitak u borskom basenu manji od očekivanog

0

Gubitak je za sedam odsto manji nego u 2008. godini, rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare.

 

On je objasnio da su loše poslovne rezultate prouzrokovali veoma nepovoljni uslovi u rudarstvu – nizak sadržaj bakra u rudi, neotkrivena rudna ležišta, zastarela rudarska mehanizacija i "bez ikakvih odluka zatvoren rudnik Cerovo".

 

Tome treba dodati i razloge vezane za metalurgiju – staru topionicu i nedovoljnu iskorišćenost bakra i sumpora.

I pored toga, poslovna 2009. ocenjena je kao najbolja u poslednjih 20 godina u odnosu ruda-raskrivka (1:1,25). Iako u teškim uslovima, raskrivka rudnih ležišta bila je veća 65 odsto i proizvedeno je skoro 30 odsto više rude bakra, ali je s druge strane proizvedeno 63,6 odsto manje zlata i 51,7 odsto manje srebra u odnosu na prethodnu godinu.

Spaskovski, međutim, smatra da će gubitak iz prošle godine u ovoj biti prepolovljen, jer se traži mogućnost za revitalizaciju površinskog kopa Cerovo koji ima 14 miliona tona rezervi bakra sa sadržajem znatno većim od onoga što se sada eksploatiše u Boru i Majdanpeku, a za tri i po do četiri godine biće izgrađena i nova topionica.

"Već ove godine proizvešćemo 24 do 25 hiljada tona katodnog bakra, pa će gubitak iz 2009. godine biti prepolovljen. U poslednjem kvartalu ove godine očekujemo intenzivno povećanje raskrivke da bi u narednoj godini proizvodnja bila još veća sa tendencijom da do završetka nove topionice dostigne 55 hiljada tona bakra godišnje", rekao je Spaskovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here