Gudelj: Imamo nebrušene dijamante

0

Ivan Gudelj (49), bivši as Hajduka i kapiten omladinske, mlade i "A" reprezentacije Jugoslavije, uvek nasmejan i spreman na otvoreni razgovor o nekadašnjoj zajedničkoj državi i njenim fudbalskim vrednostima, kao i sadašnjem trenutku ovog sporta na prostorima Balkana, smatra da smo tada prokockali nekoliko prilika da budemo među najboljima u Evropi i svetu.

Godinama već je selektor kadetske reprezentacije Hrvatske i nedavno je opet boravio u Subotici. Prvi put pre tri godine, kad je igran kvalifikacioni turnir za prvenstvo Evrope, a drugi put početkom ove nedelje, kad su kadeti Srbije i Hrvatske, kao prve selekcije u istoriji fudbala dve zemlje, odigrale prijateljske utakmice…

 

"Fudbalsku istoriju, uslovno, pratim od Beare, Bobeka, Vukasa i Mitića, pa generacije Jerkovića, Šekularca, Šoškića, Vasovića, Kostića… Da ne govorim o Zajecu, Buljanu, Jurici Jerkoviću, Peruzoviću, Panteliću, Šurjaku, Pižonu, sa kojima sam igrao… Imali smo sjajnu čileansku generaciju, pa čuvenu Zvezdinu šampionsku… A, uvek nam je nedostajao samo korak! Valjda je to u ovom podneblju, stideli se mi njega ili ne. Tolika imena su dokaz da je u ovdašnjoj deci neki inat i – kvalitet. Ja sam sklon da kažem da je fudbal sport siromašne i srednje klase. Ne treba mnogo, malo lopte, dres i prostor – za početak. Da sam u pravu kada kažem da je ovo podneblje "božjom rukom" određeno za fudbalske talente, potvrđuje i nastavak nakon razlaza bivših republika SFRJ. Ne treba podsećati na mlade selekcije Srbije i Crne Gore, pa Srbije… Hrvati nisu još dostigli taj nivo mlađih kategorija, ali radimo i organizujemo se. Koliko je samo učinila "A" selekcija moje zemlje, pa Slovenije, sada BiH, a da ne govorim koliko ste vi učinili u poslednje dve godine. Lično, mislim da su samo Holandija i Portugal u "proizvodnji" mladih igrača ispred zemalja sa balkanskih prostora. Nešto se mora učiniti u organizaciji, odnosima, pripremi i, naravno, novcu da nam ne propadaju nebrušeni dijamanti iz ovog, priznaćete, fudbalskog rudnika", rekao je Gudelj.

 

Ivan Gudelj već 13 godina radi kao selektor mlađih kategorija u Hrvatskom nogometnom savezu, oprobao se kratko i u Hajduku. Još prilikom prethodnog boravka u Subotici i Beogradu govorio je da je u regionalnoj ligi spas, da u njoj vidi blistaviju budućnost fudbala… 

 

"Prvo, da bi se liga igrala, mora da postoji bolja infrastruktura, a tu smo mi u Hrvatskoj u relativnoj prednosti, drugo, kvalitet je očigledno sličnog nivoa, treće, možda i najvažnije, više publike, sponzora i jakih mečeva prilika su da se ispuni bar jedan uslov i da se spreči da nam Real, Arsenal, Inter, Milan ili neko treći, odvodi decu sa 15 godina. Gde bi nam bio kraj da ih možemo zadržati bar do 22 godine?! Znam da se mnogi plaše još svežih rana. Ali, zar to nije prebrodila košarka, pa vaterpolo, polako kreću hokejaši na ledu, uostalom, politika i gospodarstva su već odavno, u suštini, zakopali ratne sekire. Molim vas, fudbal i sport moraju biti preteča mira i spajanja. Digla se frka oko tenisa i Splita? Čemu, zašto? Pa, srpski i hrvatski teniseri su veći prijatelji vani nego što to iko može i zamisliti. Postoje pravila, propisi, drastične kazne… Naravno, neće to biti na jesen, ali će biti za koju godinu, uveren sam"!

Hrvati će Svetski šampionat gledati na televiziji, a šta prognozira Srbiji?

 

"Ako im bog podari samo malo "sriće", ako ne prihvate mečeve "lako ćemo", a verujem Antiću, Stankoviću, Vidiću, Krasiću, Ivanoviću da nemaju takve navike, siguran sam da će ostaviti svoj pečat. Zaslužili su igrama u grupi, zaslužili su zbog uspeha u klubovima gde igraju. Šteta za Hrvatsku, imamo tim, imamo Olića, Ćorluku, Edua, Srnu, Petrića, Kalinića, Luku Modrića, Slavena Bilića, mesto im je bilo u Južnoj Africi, ali … Bolje da mislimo o kvalifikacijama za šampionat Evrope", kazivao je Ivan Gudelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here