Gugl se izvinio kineskim piscima

0

Pretraga svih knjiga sveta preko Gugla – utopija ili stvarnost?

 

U pismenom izvinjenju udruženju, Gugl priznaje da je za potrebe svoje onlajn biblioteke skenirao knjige koje su zaštićene kineskim zakonom o kopirajtu, što je izazvalo buru negodovanja među kineskim piscima. Gugl, takođe, navodi da je tokom nedavnih razgovora shvatio da je njegova komunikacija sa kineskim autorima bila nedovoljna i da zbog toga želi da im se javno izvini, prenele su agencije.

 

Kome treba svetsko znanje?

Guglov projekat onlajn biblioteke, po kojem bi celokupno do sada poznato ljudsko znanje bilo dostupno svima, izazvao je žestoka reagovanja u mnogim zemljama, naročito u Americi, Francuskoj i Nemačkoj, u kojima se insistira da Gugl mora imati odobrenje pisaca za skeniranje njihovih dela. To, u stvari znači da nije bitno razvijati kolektivnu ljudsku svest i znanje u cilju prosperiteta čovečanstva, već je bitno da se plate autorski honorari zarad prosperiteta pojedinca. Ali, sistem danas tako funkcioniše i tu nema pomoći…

Kineska vlada je u novembru optužila Gugl da je prekršio autorska prava digitalizovanih kineskih knjiga i pozvala autore da stanu u odbranu svojih prava. Dve organizacije kineskih pisaca optužile su Gugl da je digitalizovao knjige bez njihovog odobrenja i zatražile odštetu.

 

Prema kineskim medijima, najmanje 80.000 naslova od 570 kineskih pisaca nalazi se na Guglovoj onlajn biblioteci “Gugl buks“ (Google Books) za koju kompanija želi da digitalizuje sve knjige na svetu kako bi sve ljudsko znanje bilo svima dostupno. Internet pretraživač broj jedan u svetu navodi da kineske knjige čine integralni deo njegove onlajn biblioteke i da pregovorima želi da reši spor sa Udruženjem kineskih pisaca.

 

Gugl je obećao i da više neće skenirati knjige bez prethodnog odobrenja kineskih pisaca. Jang Čengdži, jedan od zvaničnika Udruženja kineskih pisaca, kazao je da se udruženje nada da je izvinjenje iskreno i da će Gugl održati dato obećanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here