Uprava a saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Arno Gujon

U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je, putem video linka, svečano otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. On je govorio kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih.

– U vreme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, moj otac je istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući “Laž d’om (L’Age d’homme)”, koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević. Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji. Bez tih saznanja možda ne bih osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima s Kosmeta i moj životni put bi bio sigurno drugačiji. Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu – ispričao je Gujon.

Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva okupiće oko 70 učesnika iz celog sveta. Održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, od 28. septembra do 2. oktobra.
Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje “Singi Art – Mondo Kult”, a Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

2 COMMENTS

  1. Bravo Srbine,Hvala ti na svemu sto si ucinio i sto cinis za Srbe.Nadama se da si uspeo da otvoris oci onim ftancuzima koiji ne zle da budu deo americke globalizacije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here