Hadži Marko Vujičić
Manastir Visoki Dečani

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” obavestila je danas francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, a na to je ukazala i Europa Nostra objavljujući spisak sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021.

“Solidarnost za Kosovo” tim povodom podseća francuske medije na brojne činjenice koje “ukazuju na nepodnošljiv Damoklov mač” koji se nadvija nad manastirom Visoki Dečani, kao i nad njegovom verskom zajednicom, ali i na značaj udruženja Europa Nostra koje je takođe ukazalio na taj problem.

“Zahvaljujući tom spisku na kojem je i jedan od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja čuje se i ono što ”Solidarnost za Kosovo” zagovara gotovo dve decenije, a sada se priključuje Europa Nostra upozoravajući na opasnosti koje prete Visokim Dečanima”, navodi organizacija “Solidarnost za Kosovo”.

Ona je francuske medija upoznala i s činjenicom da je manastir četiri puta raketiran od kraja rata 1999.

“Solidarnost za Kosovo” naglašava da je spisak ugroženih lokaliteta sve samo ne beznačajan s obzirom na autoritet i uticaj koji ima Europa Nostra, koja je osnovana u Parizu 1963. godine s predstavnicima iz 40 zemalja.

“Solidarnost za Kosovo” francuske medije podseća i na činjenicu da Kfor i dalje danonoćno čuva Visoke Dečane uz betonske barikade i kontrolne punktove, da je 2016. osujećen napad naoružanih muškarca pored manastirskog zida koji je sagradila “Solidarnost za Kosovo” na zahtev monaha.

Činjenica je da se manastir godinama sudi sa opštinom Dečani koja odbija da im vrati zemljište, ali i da su vernici i dalje sprečeni da posete manastir, pre svega da bi tamo slavili Uskrs ili Božić, navodi “Solidarnost za Kosovo”.

Činjenica je, dodaju, da su na zidovima manastira ispisivani i grafiti koji slave Islamsku državu, ali i da je Stejt department priznao 2019. godine da se u proseku svaka dva dana dogodi napad na Srbe ili njihovu imovinu.

“Solidarnost za Kosovo” naglašava i da se 2020. situacija pogoršala jer su napadi postali učestaliji i nasilniji, ali i da je Priština brojnim ličnostima koje su pružile podršku srpskoj manjini na Kosovu zabranila ulazak bez ikakvog opravdanog razloga.

“Medu njima je dobitnik Nobelove nagrade Peter Handke, koji je, napisao i knjigu o srpskoj enklavi u Velikoj Hoči, kao i nekoliko humanitaraca medu kojima je i predsednik udruženja Solidarnost za Kosovo Arno Gujon”, navodi se u saopštenju.

“Solidarnost za Kosovo” kao dodatni dokaz “političkoj i medijskoj torturi prištinskih vlasti nad Srbima sa Kosova” navodi i optužbe u štampi za ratne zločine na račun igumana manastira Save Janjića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here