Uprava a saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Arno Gujon

“Vesti”, jedini dnevni list za srpsku dijasporu u svetu i istovremeno jedino dnevno glasilo na maternjem jeziku i ćiriličnom pismu van granica Srbije koje, više od tri decenije, postoji zbog srpskog rasejanja, meta je sve jačih, orkestriranih napada. Udari na naše novine pojačani pritiscima na Srbiju i njene vitalne interese, usmereni su ka gašenju ili zabrani “Vesti”, jedinog informativnog mosta između rasejanja i otadžbine.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon smatra da su nedopustivi pritisci koji se vrše na najtiražniji list srpske dijaspore, ne samo zbog narušavanja nespornih postulata slobode štampe, već i zbog toga što se srpskoj zajednici u rasejanju, na izvestan način, uskraćuje pravo na informisanje.

– “Vesti” su kroz svoju dugogodišnju tradiciju dokazale da su sastavni deo svakodnevice naših ljudi u rasejanju ali i naš partner u očuvanju srpske tradicije, kulture, jezika i pisma – naveo je Gujon.

Prema njegovim rečima, pored informacija od značaja za naše ljude u rasejanju, pored koloritnih reportaža sa srpskih kulturnih manifestacija svuda u svetu, “Vesti” se bave i teškim i ozbiljnim temama, ukazujući na probleme i progone Srba na Kosovu i Metohiji.

– Često su “Vesti” jedini izvor za srpsku stranu priče, te je uloga ovog lista od značaja za Srbe bez obzira na to da li žive u matici ili u zemljama regiona ili dijaspore. Ne smemo dozvoliti da Srbi u rasejanju ostanu bez svog jedinog dnevnog lista i zbog toga verujem da će Vlada preduzeti mere za zaštitu “Vesti” i podršku njihovom radu – zaključio je Gujon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here