Guvernerka od “egzotičnih” 4.500 evra

0

Kako kaže MMF: Guvernerka Tabaković i ministri Vujović i Sertić
 

Plata guvernerke Jorgovanke Tabaković u januaru 2014. iznosila je 4.460 evra, a viceguverneri su dobijali između 4.180 i 4.320 evra. U NBS su za beogradske medije izjavili da po Zakonu o budžetskom sistemu nisu dužni da dostavljaju podatke o platama zaposlenih i druge podatke Upravi za trezor.

 

Kao vojna tajna

– To što u NBS tvrde da nisu u obavezi da dostavljaju podatke o platama zaposlenih nije korektno. Da je reč o vojno-obaveštajnoj službi, bilo bi razumljivo, ovako nema logike – kaže Branko Pavlović.

Ekonomista Ljubomir Madžar za "Vesti" kaže da bi podaci o platama u NBS trebalo da budu javni.

– Čim se nešto krije, to odmah budi sumnju. Zato je dobro da podaci o platama u javnim službama budu transparentni. Čudno je da ta obaveza ne postoji u zakonu – kaže Madžar i dodaje da bi taj propust morao da se ispravi.

Što se tiče plate guvernerke, ta suma, kaže dr Madžar, deluje "dosta egzotično" u odnosu na prosečne plate u zemlji. On, međutim, podseća da su guverneri u svetu vrlo dobro plaćeni, a sve u cilju da centralna banka bude samostalna.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, smatra da guvernerska plata nikako ne bi smela da bude veća od plate predsednika države, premijera i predsednika Vrhovnog suda.

– Ipak, u ovoj zemlji ne treba ništa da čudi, pa ni to da, na primer, notari zarađuju više od guvernerke. Dakle, ovde je sve devijantno i naopako okrenuto – kaže Pavlović.

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, tvrdi da NBS kao deo države ima obavezu da Upravi za trezor šalje podatke o zaradama.

– Narodna banka je u čvrstoj vezi sa ekonomskom politikom države i Vlade. Stoga čudi da postoji nedoumica o tome treba li guverner da prijavljuje plate zaposlenih – izjavio je Goati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here