Gvantanamo bolji od Tuzle

0

Reuters
Cia objavila izveštaj o mučenju
 

Podsetimo, Fiuljanin se u Austriji povezao sa Arapima koji su "lečili Kuranom". Jedno vreme bio je čuvar ambasade Saudijske Arabije u Beču, a onda se, kako je rekao, ozbiljnije posvetio veri i vratio se u čuvenu Bočinju u Bosni odakle je proteran u Gornju Maoču, poznatu po vehabijskoj koloniji koja tu živi.

Sa petoro dece živi u Sarajevu

Nako što je pušten iz tajnog zatvora u Tuzli, Sabahudin se jedno vreme oporavljao kod svojih na Pešteru, "Vesti" su juče kontaktirale njegovog brata Nerka u selu Draževići.

– Dobro je, hvala bogu, živi u Sarajevu i ima petoro dece. Retko je i sa nama govorio o paklu koji je prošao, ne voli da se podseća tih strahota – kaže za "Vesti" Nerko Fiuljanin.

Uhapšen je 2003. u blizini baze Sfora "Orao" u Tuzli i optužen da kombijem prati vojnike Sfora, a potom je, nakon što je priznao da kući ima "zolju", za koju je tvrdio da je našao na jednoj livadi i da su je zaboravili vojnici Sfora, isporučen Amerikancima koji su ga tri meseca držali u tajnom zatvoru i mučili raznim metodama.

Optužen je da je saradnju sa izvesnim Ebu-Hamzom, Ebu-Malijem i Reisom i za pripadnost Al Kaidi. Za njega su se zainteresovale gotovo sve službe sveta. O svojoj torturi Fiuljanin još ne želi da govori, pogotovu ne o paklu u "drvenom kavezu" i u "kući za mučenje" u koju je više puta odvođen helikopterom, sa džakom na glavi i pancirom do pod gušu koji mu nije dozvoljavao da diše.

O tome će progovoriti "kad dođe vreme". Pretili su mu da će ga isporučiti Rusima i prikazivali su mu, dok je sedeo u sobi punoj krvi, snimke i krike Čečena koje ispituju. Pretili su da će mu odseći ruke i izvaditi oči. Prisilno su mu izvadili krv i dali neku injekciju za koju su tvrdili da je protiv tuberkuloze, svašta mu stavljali i u hranu….

– Ne znam da li sam bio zatvorenik ili rob, molio sam Alaha da me vode bilo gde makar i na Kubu, bio sam spreman da umrem, sve strahote preživeo sam potpuno nevin – ističe Fiuljanin.

I Ramsfeld tražio Sabahudina

Za Fiuljanina se lično interesovao i tadašnji američki državni sekretar za nacionalnu bezbednost Donald Ramsfeld koji je tražio da ga odmah spakuju i pošalju u Gvantanamo na Kubi. Spasli su ga advokat Osman Mulahalilović i mediji u BiH, posebno magazin SAF koji je redovno pratio šta se sa njim događa.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here