Gvantanamo ipak neće biti zatvoren

0

Nije razočaran: Barak Obama

Američki predsednik u intervjuu američkoj TV mreži "Foks njuz" nije precizirao kada bi tačno ovaj ozloglašeni zatvor mogao da bude zatvoren, ali je istakao da nije razočaran time što će rok, koji je za to odredio po preuzimanju dužnosti predsednika prošlog januara, biti prekoračen.

"Znao sam da će biti teško. Teško je ne samo zbog politike. Ljudi s pravom strahuju nakon toliko godina tokom kojih im je govoreno da je Gvantanamo od presudne važnosti za suzbijanje terorista", rekao je Obama, a preneo Rojters.

"Postoje poteškoće i u tehničkom pogledu – samo mislim da se stvari u Vašingtonu, kao i obično, odvijaju sporije nego što sam očekivao", istakao je on.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je prošle nedelje da će petorica osumnjičenih za teroristički napad na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine iz Gvantanama biti prebačeni u zatvorsku jedinicu u Njujorku gde će im se suditi pred federalnim sudom.

To predstavlja jedan je od prvih većih koraka u cilju zatvaranja ovog zatvora u kome se sada nalazi 215 osumnjičenih za terorističke aktivnosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here